Skip to main content

Někdo jezdí o víkendech na chatu, někdo do bunkru. Po tom, co loni ministerstvo obrany tyto objekty rozprodávalo, má mnoho bunkrů nové majitele. A někteří z nich se rozhodli novou nemovitost pojistit. „Vytvářeli jsme nabídku pro spolek milovníků historie, který si jeden z bunkrů koupil. Nebyl s tím žádný problém. Pro nás je to prostě rekreační stavba, pokud se tam trvale nebydlí,“ říká Michal Kozub z Directu. Jedinou výjimkou bylo, že by pojišťovna neproplácela škody, které by vznikly manipulací se zbraněmi, pyrotechnikou a výbušninami.

Za kolik se dá postavit nový bunkr

Tyto objekty se prodávaly za poměrně malé částky, vyvolávací ceny byly třeba kolem šestnácti tisíc korun. Spolek, který si koupil menší bunkr pro tři až čtyři vojáky, proto musel popřemýšlet, na jakou částku ho pojistí. „Nemovitost se vždy pojišťuje na částku, za kterou by bylo možné stejnou stavbu postavit znovu, kdyby se kompletně zničila. To je u bunkrů těžké odhadnout. Nakonec si ale spolek zvolil částku dva miliony korun,“ dodává Kozub. Spolek chtěl pojistit i věci, které měl uvnitř, jako repliky zbraní, uniformy, radiotechniku a další.

Pojistit se dá téměř cokoliv

Kromě bunkru si mohou zájemci pojistit prakticky cokoliv, co má stavební povolení, je zkolaudované a má povinné revize. „Umíme pojistit mobilhouse, stodolu přestavěnou na bydlení, dřevostavbu, srub a další stavby,“ vyjmenovává Kozub.


Přečtěte si také

Povinné kontroly? Pro hromosvody, kotle i komíny