Skip to main content

Pojišťovací smlouvy jsou plné slov, která člověk mimo pojišťovácký obor běžně nepoužívá. V okamžiku, kdy se ale chcete pojistit, je nutné, abyste všemu, co podepisujete, rozuměli.

Directu se od začátku snažíme mluvit ke klientům běžnou, normální řečí a vysvětlovat složitosti, na které by si jinak člověk musel brát slovník cizích slov. Tak například pojem „hrubá nedbalost“, se kterým se můžete setkat například u pojištění odpovědnosti. Co si pod ním představit?

Vezměme to hezky od Adama: co je to nedbalost

Slovo „nedbalost“ definuje právo jako jednu z forem zavinění. Může být zapříčiněna vědomě – tedy s cílem způsobit někomu druhému újmu, nebo nevědomě, kdy se jedná spíše o následek nějaké neopatrnosti.

Nevědomá nedbalost

Situace ze slavného filmu Vesničko má středisková, známá hláškou: „Prej si tomu Pražákovi porazil sloupek“, je skvělým příklad nedbalosti.

V případě řidiče Pávka se jednalo o nedbalost nevědomou, protože on nejenom, že onen sloupek porazit nechtěl, ale na základě předešlých dobrých zkušeností se svým pomocníkem Otíkem ani nepředpokládal, že by se něco takového mohlo stát.

Vědomá nedbalost

V případě nedbalosti vědomé pachatel škodu sice taky způsobit nechce, ale ví, že může a bezdůvodně spoléhá na to, že se tak nestane.

Tedy, hypoteticky, pokud by pan Pávek na základě nedostatečné Otíkovy navigace porazil několik sloupků, a přesto by nechal Otíka navigovat i nadále, v důsledku čehož by porazil i sloupek Pražákovi, jednalo by se o nedbalost vědomou.

Hrubá nedbalost

Co by se ale muselo stát, aby mohlo být nějaké nedbalé chování definováno jako hrubá nedbalost? Hrubá nedbalost je vědomé jednání, které svědčí o zřejmé lhostejnosti ke vzniku škody či újmy.

Je to tedy situace, kdy pojištěný musel předpokládat nebo očekávat, že k újmě dojde. V hrubé nedbalosti tedy, na rozdíl od „měkčích“ forem nedbalostí, musíte definovat pojmy jako lhostejnost a/či bezohlednost.

Příklad 1:

Hrubá nedbalost NENÍ, když je člověk u kamaráda na večírku a omylem spadne na šuplíky s příbory a nechtíc vytrhne úchytku. To je situace, kterou pojišťovna, v případě, že má onen smolař pojištění odpovědnosti, bez problémů proplatí.

Hrubá nedbalost JE, když onen šikula na párty u známého v opilosti vyrve úchytky od šuplíků ve snaze ukázat kamarádům, jak je strašně silný borec.

Příklad 2:

Odpalování domácího ohňostroje na Silvestra. Pokud se řídíme pokyny výrobce, a přesto se stane nějaká škoda, jedná se o situaci, kterou pokryje pojištění odpovědnosti.

Pokud se ale opijeme jako dogy a nenapadne nás nic lepšího než vzít rachejtle a s hurónským smíchem je odpálit na zaparkovaná auta, jedná se zcela zjevně o hrubou nedbalost a pojištění proplaceno nebude.

Hrubou nedbalost má totiž většina pojišťoven v tzv. výluce, což znamená, že je to případ, kdy pojištěnému škodu neproplácí.  

Příklad 3:

Během návštěvy muzea vaše batole upadne a rozbije vystavený porcelánový pohár z doby vlády dynastie Ming. Pojišťovna vaši rodinu sice ráda mít nebude, protože podobné poháry z 15. století stojí stamiliony korun, ale vzhledem k tomu, že dítě bylo pod standardním dohledem rodičů, bude škoda velmi pravděpodobně proplacena do limitu, který máte sjednaný.

V případě, že se ale zjistí, že rodiče batolete popíjeli v muzejním baru a na své dítě nedohlíželi, bude tento případ charakterizován jako hrubá nedbalost a rodina bude muset rozbít prasátko.

Tenká hranice

Je třeba říct, že hranice mezi hrubou a běžnou nedbalostí může být velice tenká a často závisí až na rozhodnutí soudu, jestli byl člověk pouze nedbalý, nebo hrubě nedbalý.

Také je dobré zdůraznit, že každá z pojišťoven má svá vnitřní pravidla, jak přistupovat k tématu nedbalosti. V Directu se snažíme svým klientům věřit a vždy se nejdříve díváme na situaci jejich očima. A potvrzují to i naši likvidátoři, kteří nám pro tento článek řekli, že „už si ani nepamatujeme, kdy jsme v Directu něco neproplatili z důvodu hrubé nedbalosti“.

Přesto je třeba mít se malinko na pozoru. Nedělat nic úmyslně a schválně. Držet nervy na uzdě a v určitých situacích myslet dopředu a předvídat.

A pokud stále ještě nevíte, co to ta hrubá nedbalost vlastně je, podívejte se na tohle video. Robbie Williams je v něm hrubě nedbalý tak moc, že vám po dvou třech minutách bude definice hrubé nedbalosti naprosto jasná.


Přečtěte si také

Dítě jako slon v porcelánu? Pomůže pojištění na blbost

Komentář k článku