Skip to main content

Pokud zamíříte na okraj ukrajinských Karpat, a to směrem na východ, dostanete se do oblasti zvané Verchovina. A věřte mi, že tady rozhodně není nuda. Může za to místní divoká řeka a zábava zvaná rafting.

 

Kde se ubytovat?

Podél řeky Chornyj Cheremosh můžete svoji hlavu složit v hotelu i několika kempech. Volíme kemp, kde končí cesta, přímo u řeky. Hygienické poměry sice nic moc, ale majitel provozuje stánek s čepovaným pivem a připravuje snídaně i večeře. O starost míň.

 

Náš kemp>>

 

Kontrola střešního stanu>>

 

Co podnikat?

Co vás jen napadne. Řeka je divoká, takže většina lidí volí rafting. Provozují ho tady skoro všichni. Bohužel nám to nevyšlo. Hledí se tady překvapivě na bezpečnost a na loď nesmí děti do 7 let, tak volíme další adrenalinovou zábavu, a tou jsou čtyřkolky.

 

Zábava u řeky>>

 

Voda v řece je čistá, dá se pít

 

Přes řeku vede řada podobných visutých mostů>>

 

Na raft jsem asi moc velkej>>

 

Raději jsme vyrazili do hor na čtyřkolkách>>


Přečtěte si také

Fotr na tripu radí: Připravte si pevné nervy aneb Trable s trajektem

 

Chcete řádit se Zilem?

Kromě nás je v kempu parta Němců. Mají místního ukrajinského průvodce. Zařídil jim jízdu a bagrování starými ruskými náklaďáky ZIL. Jinými slovy: „Máš peníze? Můžeš všechno.“

 

Kolik to vlastně stojí?

Ubytování v kempu nějakých 40 korun na osobu za den. Raft vyjde na tři až čtyři stovky. Čtyřkolka na hodinu asi 600 korun včetně paliva. Oběd pro tři s předkrmem, polévkou a dezertem se vejde do pětistovky. Pro našince cenově přijatelné.

Hory kolem jsou opuštěné, krásné a nebezpečné. Pokud do nich vyrazíte, nikdy ne sami. Ideálně mějte lokátor GPS a hlídejte si signál mobilního telefonu. Verchovinu ale každopádně doporučuju!

 

Odkempováno. Jedeme dál…