Skip to main content

Vybrat si dobrou práci patří k důležitým rozhodnutím v životě. Podle průzkumů už u lidí nerozhoduje jen výše platu, ale vliv mají i další aspekty.

Jedním z nich je takzvaný work-life balance, tedy rovnováha mezi pracovním a soukromým životem.

Firmy proto mimo jiné nabízejí benefity ve formě volna navíc. Často se v tomto ohledu můžete setkat s termíny neomezené volno nebo Happy Days. Víte, jaký je rozdíl?

Jak funguje neomezené volno

S benefitem ve formě neomezeného volna se už můžete setkat u několika firem v Česku. V podstatě to znamená, že nejste omezení žádnou délkou dovolené, kterou můžete čerpat.

Například v Direct pojišťovně mají všichni členové týmu možnost využít neomezené volno už čtyři roky. Jedinou podmínkou je nenarušit chod svého týmu.

„Neomezené volno je super v tom, že pokud se člověku naskytne příležitost cestovat, například levná letenka, může vyrazit, aniž by přemýšlel nad tím, jestli bude mít během Vánoc dost dovolené,“ chválí si David, který pracuje v týmu Klientské zkušenosti.

Že je volno opravdu neomezené, dokazuje rekordman, který si volno prodloužil o 25 dnů. I se svojí zákonnou dovolenou tak měl devět týdnů volna.

Jak fungují Happy Days

Volno navíc nabízejí firmy i ve formě Happy Days. Počet těchto dnů je také většinou neomezený. Takže si můžete vybrat, kolik volna chcete.

Přesto ale mají Happy Days oproti neomezenému volnu řadu dalších podmínek:

  • Happy Days nenahrazují dovolenou. Proto si nemůžete vybrat více než tři dny volna v kuse.
  • V některých případech si Happy Days nesmíte spojit s víkendem.
  • Happy Days nejsou placené stejnou sazbou jako normální pracovní dny.
  • V některých firmách mají Happy Days stejný princip jako sick days, proto jich lze využít pouze omezený počet ročně.

Přečtěte si také

Neomezené volno? Rekordman loni strávil 9 týdnů na dovolené

Komentář k článku