Skip to main content

Při podnikání dnes už málokomu stačí zlaté české ručičky. Kromě nich jsou většinou potřeba i šikovné stroje, moderní elektronika a další vybavení. I když technologie práci usnadňuje, nevýhodou je, že je vaše podnikání na ní určitým způsobem závislé.

A protože stroje se rády porouchají a živly řádí všude, je dobré se pojistit, aby vaše podnikání ze dne na den neskončilo.

Stroje, elektronika i ostatní vybavení

Jako podnikatelé máte většinou možnost si pojistit všechny stroje, které ve firmě máte. Pokud máte i nějakou elektroniku, musíte si ji obvykle připojistit. „V Direct pojišťovně nám to nedávalo smysl. V současné době totiž mají mechanické stroje často i elektronickou část. Rozhodli jsme se proto vše sloučit. Proto u nás mají podnikatelé pojištěné stroje, elektroniku i ostatní vybavení jako stoly a skříně v jednom,“ říká Jan Kalousek z Direct pojišťovny.

Jedinou podmínkou je, že věci využíváte k podnikání a máte je vedené v účetnictví. Nemusí však být na jedné adrese. Automaticky je máte proti živlům jako je požár či povodeň pojištěné na celém území České republiky. To v Directu platí i pro pojištění proti odcizení – kdekoli v České republice, v kteroukoli denní dobu, dokonce i v kufru auta.

V nových cenách

Pokud si podobné pojištění sjednáváte, ověřte si, jak vám bude pojišťovna vyplácet případné škody. „V Directu vyplácíme vždy v nových cenách,“ upozorňuje Kalousek. V praxi to znamená, že z pojištění dostanete tolik peněz, abyste si svoje vybavení mohli nechat opravit novými díly nebo pořídit novou stejnou věc ve stejné velikosti, kvalitě a podobně.

Co vše pojištění kryje

Stroje – zařízení k výrobě a zpracování surovin, produktů či zásob, mobilní stroje, stacionární stroje či výrobní linky.

Elektronika – elektronická, měřicí zařízení, kancelářská a výpočetní technika, například notebooky, mobilní telefony, počítačové řídicí systémy velínů, řídicí počítače.

Ostatní vybavení – nábytek, police, regály, šatní skříně, ponky, vnitřní omítky a obložení, vnitřní výplně otvorů, dlažba, sanitární zařízení, osvětlení a další.

Porucha stroje? Pojištění kryje opravu i součástky

Kromě toho máte všechny stroje pojištěné i v případě poruchy. Například kvůli zkratu, výrobní vadě i nesprávné obsluze. „Takto jsou pojištěné všechny stroje a elektronika do 10 let stáří. Limit je 20 procent hodnoty všech strojů, což většinou stačí pokrýt opravy i náhradní díly,“ dodává Kalousek. Smyslem pojištění je, aby se zařízení rychle opravilo a porucha tak neohrozila podnikání.


Přečtěte si také

Podnikáte a smůla se vám lepí na paty? Přečtěte si, jak nezkrachovat

Dodržujte pravidelné revize

Jako podnikatel máte povinnost dělat pravidelné revize, kromě toho, že jsou potřeba, abyste nedostali pokutu, bude je po vás chtít prokázat i pojišťovna, pokud se něco stane. Když například vznikne požár kvůli elektroinstalaci a vy nebudete moci prokázat, že jste ji nechali zkontrolovat odborníkem, můžete z pojistky dostat méně peněz, nebo dokonce nic.