Skip to main content

Pokud podnikáte, automaticky tím na sebe berete určitou odpovědnost. Obecně se dá říct, že kdo svou činností někoho poškodí, musí škodu nahradit. Povědomí o pojištění odpovědnosti z podnikání se zvyšuje. Vidíme to na zvýšené poptávce živnostníků a podnikatelů na našem sjednavačiTaké jejich zákazníci si častěji vyberou pojištěného dodavatele,“ říká Jan Kalousek z Direct pojišťovny, která nabízí všechna nejběžnější pojištění odpovědnosti i majetku pohromadě, aby byli podnikatelé stoprocentně krytí. Mohou vás totiž potkat různé situace. 

Zákazník uklouzl na mokré podlaze 

Pokud se u vás někdo v provozovně zraní, protože například uklouzne na mokré podlaze a vy jste zapomněli varovat zákazníky žlutým stojanem, tak jste za tento úraz odpovědní. Zdravotní pojišťovna pak po vás může chtít proplatit částku za léčení stejně jako správa sociálního zabezpečení částku za nemocenskou. „Pojišťovny tomu říkají regresy nebo postihyPostih může přijít i za zranění zaměstnance, ty bývá třeba připojistitU nás je to v jednom balíčku,“ upozorňuje Kalousek. 

Dejte pozor na věci, které opravujete 

U pojištění se také můžete setkat s termínem odpovědnost za věci převzaté a užívané. Některé pojišťovny to mají rozdělené. V Directu je to stejné. „Převzatou věcí může být například kolo, které jste si vzali do servisu, abyste je opraviliKdyby vaše provozovna vyhořela, tak musíte proplatit škody, protože jste za kolo odpovědní,“ vysvětluje Kalousek. 

Věci užívané jsou pak třeba nástroje, které jste si pronajali k práci. Může to být půjčený soustruh nebo i věci na leasing. „Třeba na výkopy někdo potřebuje speciální bagřík na pár dní, tak si ho pronajme. Pak ale odpovídá za to, když se rozbije nebo když ho ukradnou. Proti tomu všemu vás pojištění kryje,“ podotýká Kalousek. 

Ručíte i za výrobky 

Takzvaná odpovědnost za škodu způsobenou vadným výrobkem nebo vadně vykonanou prací znamená, že jste například něco špatně opravili a kvůli tomu vznikla nějaká škoda. Servisní technik udělal na kole špatně brzdy a zákazník pak nedobrzdil a poškrábal zaparkované autoOpravu laku auta bychom nahradili, ne ale opravu kola. Samotný výrobek pojistka nekryje, ta je tu až pro případže nepovedený výrobek něco napáchá,“ vysvětluje Kalousek. 

Hlídejte odložené věci 

Podle občanského zákoníku jste odpovědní za věci, které někdo do vaší provozovny vnese nebo odloží na místo k tomu určené. Třeba na věšák nebo do stojanu na kola. Někteří podnikatelé se chtějí této odpovědnosti zbavit tím, že nad místo pověsí cedulku s nápisem „Za odložené věci neručíme“. Ta jim však nepomůže.

 


Přečtěte si také

„Za odložené věci neručíme.“ Tuto ceduli sundejte

Živnostníci často hrají vabank a pojištění neřeší

 

Někdo kvůli vám přišel o zisk 

Kromě fyzických věcí můžete být také odpovědní i za čistou finanční škodu. Například v případě, kdy jako bagrista omylem překopnete potrubí s vedením plynu, na které je napojená sklárna, která potom musí přerušit provozTím samozřejmě přichází o zisk, který po vás může vymáhat. 

Citová ztráta 

Podobně nehmotná je také nemajetková újma, kterou zavedl nový občanský zákoník. Když jako instalatér neopatrností taškou shodíte zákazníkovi porcelán po babičce, tak po vás může chtít proplacení nejen hodnoty věci jako tokové, ale i citové ztráty. Pak už by záleželo na soudu, jakou částkou by ji ohodnotil. 

Onemocnění zpotravin 

Pokud podnikáte v oblasti gastronomie a hotelnictví, tak byste zase měli myslet na odpovědnost v případě, že někomu nechtěně podáte zkažené jídlo.Některé pojišťovny proplatí výslovně jen salmonelózu, ale my kryjeme jakékoliv onemocnění zpotravin,“ dodává Kalousek.