Skip to main content

Víte, že pojištění odpovědnosti má v Česku jen každý devátý živnostník či podnikatel? Statisíce ostatních tak za škody platí ze svojí kapsy. Proč se malí a střední podnikatelé na rozdíl od firem pouštějí do nepochopitelného hazardu?

Hlavním důvodem absence adekvátní pojistky je dosavadní složitost sjednávání pojištění podnikání. Kadeřnice, kosmetičky, zedníci nebo třeba truhláři se musí otáčet rychleji než kola u formule, aby na trhu uspěli a dokázali se zajistit. Navíc musí sami řešit stále náročnější úředničinu. Trávit k tomu dlouhý čas nad složitými pojišťovacími smlouvami? Ani náhodou.

Zatímco například pojištění aut nebo cestovní pojištění se dá vyřídit online za pár minut, pojištění podnikání dlouhá léta trvalo dlouho a bylo komplikované – každý živnostník má totiž jiný příběh a potřebuje individuální přístup. „Musí se řešit velmi specifické pojistné potřeby a jedná se o složité kalkulace s majetkem klidně v řádech desítek milionů korun. Ne každý si proto na jeho sjednání troufne,“ vysvětluje Martin Frko, místopředseda představenstva Direct pojišťovny.

Právě ta přitom nabízí flexibilní pojištění podnikání, které lze sjednat online a bez papírování do 15 minut. A nejen živnostníci si podle svých potřeb nastaví vše, co potřebují, a nemusí platit za zbytečnosti.


A proč se pojištění podnikání může i malým a středním podnikatelům hodit?

Nabízíme pět důvodů:

  1. Protože náhody či nehody jsou bohužel součástí života. A vaše podnikání můžou stáhnout ke dnu stejně snadno jako třeba povodeň budovy, které pronajímáte.
  2. Protože žádná věc není trvalá a snadno může přijít k úhoně. A třeba vaše zásoby materiálu jde přitom snadno pojistit nejen proti živlům, ale i proti vandalismu.
  3. Protože stroje jsou poruchové a zloději neberou ohledy. Děláte taxikáře? Bez auta to půjde jen stěží. Je zkrátka prozíravé se chránit před poškozením či krádeží toho, co vám vydělává peníze.
  4. Protože poškození cizího majetku nebo újma na zdraví vás může stát majlant. Svým podnikáním můžete velmi snadno způsobit škodu někomu jinému. Pojištění odpovědnosti je tu od toho, aby vás v takových případech chránilo.
  5. Protože každý den výpadku vašeho podnikání vás stojí peníze. A když je nemůžete vydělávat, stojí vás to zase zbytečné nervy. Pojišťovna přitom při přerušení provozu vaší živnosti dokáže vyplácet denní limit, který si sami nastavíte.