Skip to main content

Instalatér přijede k paneláku, zaparkuje, vezme nezbytné nářadí a vyrazí za klientem do pátého patra. V autě mu ale pořád zůstává spousta drahého vybavení, které by zlodějům jistě udělalo velkou radost. Právě pro tyto případy se podnikatelům vyplatí pojištění strojů, elektroniky a ostatního vybavení, které ukradené nářadí z auta proplatí. „Málokterá pojišťovna věci v autě kryje. A pokud ano, tak vyžadují, aby auto bylo zabezpečené například alarmem. My žádné takové podmínky nemáme. Chtěli jsme řemeslníkům vše doslova ulehčit, aby nemuseli všechny věci z auta pořád tahat s sebou,“ vysvětluje David Kubát z Direct pojišťovny. Pojištění se vztahuje na všechno, co používáte k podnikání a máte k tomu doklad o pořízení. Mobil, který si v autě zapomněla manželka, pojištění neproplatí. Tedy pokud nebyl napsaný na firmu.

Ať není nic vidět

Jediné dvě podmínky u Directu jsou, že auto musí být zamčené a věci v autě nesmí být zvenku vidět. „Můžete tedy věci dát do kufru a zakrýt je víkem nebo roletou. Nebo stačí mít neprůhledná skla. Někteří dělníci si také dávají na skla kartony. Platí tedy jednoduché pravidlo, že je potřeba škodám předcházet. Pokud si z auta někdo udělá s nadsázkou řečeno výkladní skříň a věci mu ukradnou, tak mu je neproplatíme,“ upozorňuje Kubát.

Klidně i přes noc

Pokud si budete takovéto pojištěné sjednávat, dejte u ostatních pojišťoven pozor na podmínku, že vám pojištění neplatí, když auto vykradou v noci mezi desátou večerní a šestou ranní. „V Directu žádné časové omezení nemáme. Nedávalo nám smysl neproplácet vykradení auta v noci, kdy se stane nejvíc krádeží. Když navíc někdo nahlásí, že mu auto vykradli 6:05, tak mu bude pojišťovna jen těžko dokazovat, že to bylo jinak. Prostě takové nesmyslné hry s klienty hrát nechceme. Máme i hodně pozitivních ohlasů na to, že tento háček v podmínkách nemáme,“ podotkl Kubát. Důležitou podmínkou ale je, že krádež musíte vždy nahlásit policii.

Pro všechna auta, která užíváte

Pokud si pojištění sjednáte, bude vám platit u všech aut, která po právu užíváte. To znamená, že jsou napsaná na vás nebo je máte na leasing. Pojištění vám pak věci bude krýt na cestách po celé České republice.


Přečtěte si také

Jak určit hodnotu zásob? Pomůžou Vánoce