Skip to main content

Mít zásoby je z pohledu ekonomie plýtvání. I přesto se jako podnikatelé bez zásob většinou neobejdete. A protože v nich bývá často uložené velké množství peněz, je dobré myslet na pojištění. „U zásob je typické, že bývají skladované pohromadě. A když začne například hořet, škody bývají velké,“ říká Jan Kalousek z Direct pojišťovny. 

Pojištění platí i při převozu 

Pojišťovny většinou nabízejí krytí proti živlům jako požár, výbuch, povodeň, záplava, voda z kanalizace, ale pomohou vám i při vandalismu, sprejerství nebo krádeži. „Naše pojištění, které sjednáte jednoduše on-line, kryje všechny zásoby, které máte jako podnikatel kdekoliv po celé České republice. Tedy i pokud je převážíte. Ale musí to být vlastním autem. Pokud si na převoz sjednáte externí firmu, tak už je za zásoby zodpovědný dopravce,“ vysvětluje Kalousek. 

Co patří mezi zásoby 

Materiál – suroviny a základní materiál, pomocné a provozovací látky, pohonné hmoty, náhradní díly, palivo, obaly, drobný majetek. 

Zásoby výroby – výrobky, polotovary, nedokončená výroba. 

Zboží – věci, které pořizujete kvůli dalšímu prodeji. 

Pozor na nastavení limitu 

Abyste měli jistotu, že vám pojišťovna v případě škody vyplatí dostatek peněz, musíte si správně nastavit limit, tedy hodnotu všech zásob, které máte v účetnictví. A protože je jasné, že hodnota se bude neustále měnit, doporučujeme vybrat nejvyšší roční hodnotu zásob, typicky to bývá v době před Vánocemi. 

Dejte si také pozor na to, jestli vám bude pojišťovna proplácet v nových nebo bazarových cenách. „U nás proplácíme vždy v nových. Podnikatel tak dostane dost peněz, aby si mohl pořídit stejnou věc novou,“ dodává Kalousek. 

Zaplatí i ukradené peníze zpokladny 

Pojištění zásob se u Directu týká i peněz, stravenek nebo třeba známek v pokladně, pokud se do ní někdo silou vloupá. „Přišlo nám logické to k pojištění zásob připojit. V on-line pojištění ukradené peníze z pokladny vyplatíme do limitu 20 000 korun,“ dodává Kalousek.