Skip to main content

Rozhodli jsme se začít na “zelené louce” – zahodit co nejvíc starých systémů, a namísto jejich podpírání berličkami, naprogramovat systémy nové. A to moderní, navržené tak, aby se dali dobře udržovat. Pojďte se s námi podívat, jaké systémy používáme nejen pro fungování Direct pojišťovny.

 

Mezi naše hlavní systémy pak patří především:

Core – naše jádro, primární systém

Náš core systém není klasický krabicák, který se koupí, leta nastavuje a za skřípání zubů všech uživatelů ve stavu kompromisů udržuje. Máme systém vlastní, napsaný na míru nevšední pojišťovně, plné inovativních přístupů a nápadů. Tak aby co nejvíce vyhovoval požadavkům a hlavně, umožňoval rozmanitý rozvoj tak, jak je potřeba.

Aktuálně je new core technologicky poskládaný z:

– Architektura – microservices

– DevOps – CI/CD, Ansible

– FE – Angular

– BE – Java

– ORM – jOOQ

– DB – PostgreSQL

– MQ – RabbitMQ

 

Sjednavač – [direct.cz](http://direct.cz) a jeho API

 

Sjednavač na [direct.cz](http://direct.cz) je náší vstupní branou pro velkou část klientů. Někteří nevyužívají webové stránky, ale volí mobilní aplikaci pro iOS nebo Android. Ať už ale mobilní aplikace nebo webová stránka, vše se sejde ve světě mikroslužeb, které odbavují až stovky požadavků za vteřinu. Jen kalkulací probíhá několik desítek za vteřinu a to v rychlostech, které se pohybují v nižších desítkách mikrosekund.

Webové stránky i mobilní aplikace jsou zároveň pod neustálým rozvojem. V žádné části našich systémů nemáme releasy. Nasazujeme bez výpadků a to kdykoli je potřeba.

Technologicky se sjednavač skládá z:

– Architektura – microservices – pattern backends for frontends

– DevOps – CI/CD, FeatureFlags, Ansible

– FE

– Prezentace – React

– Sjednavač – Angular

– CMS – Strapi

– CMS – Strapi

– BE – Java

– BPM – Flowable

– BPM – Flowable

– DB – PostgreSQL

– MQ – RabbitMQ

– Cache – Redis

 

Portál – systém pro naše partnery

Pro naše B2B partnery máme portál, který jsme si také postavili sami. Jedná se o systém, kde si mohou spravovat nastavení a procházet relevantní data. Aktuální portál máme řadu let a po delší době údržby jsme se rozchodli udělat úplně nový. Projekt nového portálu nastartoval nedávno, každopádně už na něm aktivně, a jak máme ve zvyku i agilně, vyšíváme. Velkou novinkou bude také API pro oboustrannou komunikaci s partnery.

 

Stávající portál je složený z:

– Architektura – microservice

– DevOps – CI/CD, Ansible

– FE – Angular

– BE – Java

– DB – MSSQL

 

Nový portál vytváříme z:

– Architektura – microservices

– DevOps – CI/CD, FeatureFlags, Ansible

– FE – React

– BE – Java

– BPM – Flowable

– DB – PostgreSQL

– MQ – RabbitMQ

– Cache – Redis

 

Provoz – Troubleshooting a monitoring

Pro provoz našich systémů potřebujeme řadu informací a co nejaktivnější monitoring. Aktuálně využíváme poměrně standardní stack složený z:

– ELK

– Icinga

– Uptimerobot

– Grafana

– Canarytrace

– Percy

 

V článku neuvádíme verze, jednak je to přeci jen riziko, být tak konkrétní, pak by bylo velice složité je udržovat. Staré verze ale rádi nemáme, takže u nás dlouhou životnost nemají. Pokud by něco nebylo v poslední verzi právě dneska, tak velmi brzy bude ;-).

Komentář k článku