Skip to main content

Vánoce jsou svátky klidu a aby takové opravdu byly, je třeba trochu předvídat a mít po ruce dobré pojištění.

 

Začíná to adventním věncem

Pro většinu z nás je adventní věnec krásná pomůcka k symbolickému odpočítávání adventních týdnů, pro hasiče ale jeden z nejčastějších zdrojů požáru v předvánočním čase. Přitom zabránit tomu nejhoršímu není tak složité – stačí pečlivě zvolit podložku, na kterou adventní věnec položíme (ideální je stabilní a nehořlavá), místo v bezpečné vzdálenosti od hořlavých předmětů (například záclon) a vědomí, že svíčky na adventním věnci nesmíme nikdy nechat hořet bez dozoru. Pomůže i občasné vlhčení věnce a pro všechny případy pojištění domácnosti, které kryje případný požár.

Pozor na hořící stromeček

Vánoční stromeček je to samé, co adventní věnec, ale ve velkém. Jak ukázal test amerického Národního institutu standardů a technologií, vzrostlý jehličnan dokáže vzplanout během pouhých 50 sekund. Suché jehličí je ideální hořlavina, takže i když se to zdá nepravděpodobné, během několika málo minut může být váš obývák v plamenech. A i zde opět platí – předvídejte. Namísto voskových svíček použijte ty elektrické, stromek nestavte do blízkosti záclon a jiných hořlavin a během svátků jej tu a tam vlhčete. Pokud máte rádi prskavky, pamatujte, že i ony mohou, zavěšeny na suchém stromku, fungovat jako rozbuška požáru a coby otevřený oheň nesmějí být nechány bez dozoru.

Elektrické řetězy skladujte v suchu

Ačkoli různá vánoční elektrická světýlka patří ve srovnání s klasickými svíčkami k těm bezpečnějším, i ona si zaslouží trochu péče. Skladujte je v suchu, při používání se držte návodu a před zapojením se přesvědčte, v jakém stavu jsou káblíky – zda nemají popraskanou izolaci a skladováním se nezdeformovaly. Pozor i na osvětlení určené k venkovnímu použití. Pokud je máte během roku uskladněné ve vlhkém sklepě, mohou lehce zkratovat a v lepším případě vyhodit pojistky, v tom horším opět založit požár. Pro všechny případy mějte uzavřené pojištění domácnosti.

Přejídání, nejenom během Vánoc, patří k sedmi smrtelným hříchům a na ty se žádné pojištění nevztahuje, nicméně je dobré vědět, že pokud budete trávit Vánoce v zahraničí, je dobré před cestou uzavřít cestovní pojištění. Zdravotní nepříjemnosti typu rybí kost v krku pak budou méně bolestivé alespoň finančně. Pojištění totiž pokryje veškeré náklady spojené se zdravotním ošetřeném v cizí zemi.

Silvestr na horách

Chystáte-li se přivítat Nový rok na horách a vyrážíte-li tam autem, neopomeňte na havarijní pojištění. Zamrznutá ruční páka, nepojízdné auto v závějích či nehoda na zledovatělé silnici, to vše se dá pojištěním řešit a k pojištění od Directu máte navíc asistenční služby zdarma.

Ohňostroj pouze za střízliva

K Silvestru patří rachejtle – a tím pádem i velká odpovědnost. Zábavní pyrotechniku doporučujeme kupovat jen certifikovanou a skladovat ji mimo dosah dětí a tam, kde nemůže dojít k jejímu spuštění. Odpalujte ji střízliví, na volném prostranství a dodržujte návod. Vámi způsobené požáry, které poškodí někoho jiného, sice kryje pojištění odpovědnosti, pozor ale na něco, čemu se říká hrubá nedbalost; pokud se zjistí, že jste svůj domácí ohňostroj odpalovali jiným než doporučeným způsobem, žádné pojištění vám nepomůže.

Lampiony neštěstí

Speciální chuťovkou půlnočních oslav bývají i tzv. lampiony štěstí. Papírový lampion, v jehož spodní části je připevněna čajová svíčka, která v lampionu ohřívá vzduch a on tím pádem stoupá, vypadá překrásně, ovšem jen do chvíle, než narazí do nějaké překážky a zapálí ji. Pokud se lampionu štěstí nedokážete vzdát, držte se alespoň velmi přesně návodu, mějte po ruce číslo na hasiče a uzavřené pojištění odpovědnosti.

Pozor na domácí mazlíčky

Silvestrovské oslavy patří k velmi těžkým chvílím pro naše domácí mazlíčky. Těm pojišťovna pomoct neumí, zato jejich páníčkům nabízí pojištění odpovědnosti s připojištěním škod za zvíře. Bude se hodit třeba v případě, kdy váš pes či kočka během petardové kanonády utečou z domu a způsobí nějakou škodu. V rámci pojištění majetku nabízí Direct také připojištění mazlíčků, které majiteli pokryje úraz zvířete, jeho náhlé onemocnění nebo otravu.

Pokud se vám i přes veškerou opatrnost situace vymkne kontrole, mějte vždy připravená čísla tísňových linek: hasiči 150, první pomoc 155, policie 158, popř. jednotné číslo 112. Vždy je ale lepší být na každou situaci připraven, předvídat možné problémy a včas se pojistit.

Nejlepší Vánoce jsou totiž takové, kdy žádnou pojišťovnu vůbec nepotřebujete.

 


Přečtěte si také

Jak se pojistit na lyže

Komentář k článku