Skip to main content

Na cestě v zahraničí zabrzdíte, protože vám někdo skočí do cesty, řidič za vámi nedobrzdí, ozve se rána. Z auta vystoupí muž, který na vás cizí řečí křičí. Přijíždí policie, které také nerozumíte. Najednou je před vámi záznam o nehodě, který máte podepsat. Text v cizím jazyce je pro vás nesrozumitelný. Co teď? Obecná rada zní jasně: čemu nerozumím, to nepodepisuji. Pokud vás ale třeba policie k podpisu nutí, tak doporučujeme, abyste do dokumentu napsali česky, co se stalo a že výše uvedenému textu nerozumíte, a pod to se podepsali,“ radí Michal Kozub z Direct pojišťovny.  

 

Čím víc důkazů, tím líp

Vezměte si také kopii dokumentu, který jste podepsali, i těch, které jste případně odmítli podepsat. Nebo alespoň dokument vyfoťte. Prostě je důležité mít co nejvíc důkazů o tom, co se stalo. Pomáhají svědci, fotografie nebo video.  

Pamatujte také na to, že i když se může zdát, že jste se na všem dohodli, může se celá věc ve výsledku obrátit proti vám. Proto na případné důkazy myslete v každé situaci. 

Vždy je také dobré volat asistenční službu, která vám po telefonu poradí, jak postupovat. Každý případ je totiž individuální a záleží, v jaké zemi se situace stane. 

 

Dokumenty, u kterých si dejte pozor, co podepisujete

  • záznam o nehodě (dopravní, ale i na lyžích, kole a podobně) 
  • záznam o poškození výbavy na ubytovaní a podobně 
  • svědecká výpověď 
  • převzetí náhradního vozidla v cizině 
  • svolení k opravě vozidla 
  • zakázkový list 

 

Složitější případ? Volejte konzulát

V zahraničí se můžete dostat i do složitějších situací, kdy doporučujeme volat konzulát. Například, když máte dokument, kterému nerozumíte, podepsat na policejní služebně. Třeba vaši výpověď nebo záznam z výslechu v nějakém závažnějším případě. 

 

 


Přečtěte si také

Mám „durchfall“. S tlumočením u lékaře pomůže cestovní pojištění

 

Dá se podpis vzít zpět?

Stávají se i případy, kdy člověk podepíše něco, čemu nerozumí, a až potom zjistí, že se přiznal k něčemu, co neudělal. V těchto situacích bývá složité zpětně prokázat, co se vlastně stalo. „Naše asistenční služba vminulosti takový případ řešila, ale nepodařilo se to zvrátit,“ dodal Kozub. Platí tedy výše uvedená rada – čím více důkazů máte, tím lépe.