Skip to main content

Že se komín musí jednou za čas vyčistit, aby dobře táhl, ví asi každý. Víte ale i tom, že máte ze zákona povinnost komín nechávat pravidelně zkontrolovat odborníkem? „Pokud nebudete mít potvrzení o kontrole, tak pojišťovna může krátit plnění nebo dokonce neproplatit vůbec nic, když bude komín ve velmi špatném stavu. Záleží vždy na individuálním posouzení každé situace,“ vysvětluje Michal Kozub z Direct pojišťovny

Podobně je to i s dalšími věcmi ve vašem domě. Například s plynovodem, elektřinou nebo hromosvodem, které jste také povinni nechat pravidelně zkontrolovat, aby vám platila pojistka.


Přečtěte si také

Povinné kontroly? Komín, hromosvod i elektřina

Kdy a jak často je potřeba komín nechat zkontrolovat 

Pravidla, jak často musíte komín čistit a kontrovat, určuje zákon. Vždy záleží na výkonu kotle nebo kamen a na tom, čím topíte. Pokud máte kamna s výkonem do 50 kW, tak si můžete komín čistit sami, ale i tak si na kontrolu vždy musíte pozvat kominíka. 

Pokud máte kondenzační spotřebič na plynná paliva, tak stačí komín vyčistit a zkontrolovat jedenkrát za dva roky.

Přes tisíc požárů za rok 

Podle hasičských statistik hořelo v roce 2022 v České republice téměř 2 000 rodinných domů a vznikla tak škoda přes 500 milionů korun. Podstatné je také to, že 1245 požárů vzniklo v komíně. Většina z toho kvůli vznícení sazí nebo jisker z komínu. „V komíně se usazuje dehet, který může začít hořet. Když pak topíte dřevem, na kterém je hodně kůry, tak jiskry lítají komínem poměrně vysoko. Dehet tak může začít hořet a rozpálit komín na velmi vysokou teplotu, což může porušit statiku domu,“ upozorňuje Kozub.