Skip to main content

Máte víc pojištění na jedno riziko? Třeba cestovko k bankovní kartě a další od pojišťovny. Přečtěte si, co to znamená. 

Chystáte se na dovolenou a přemýšlíte, jestli vám stačí cestovní pojištění, které máte zdarma k bankovní kartě? Vzhledem k nízkým limitům, které bývají u těchto karet nastaveny, vám odborníci doporučí se pojistit ještě standardně u pojišťovnyMnoho lidí si ale položí otázku, jak se pak budou řešit případné škody a které z pojištění vlastně platí. 

Odpověď je jednoduchá. Platí obě pojištění a limity se u nich sčítají. Pokud tedy budete mít limit léčebných výloh u karty nastavený na milion a u sjednaného pojištění na šest milionů, znamená to, že když budete na cestách potřebovat ošetření za sedm milionů, tak vám jej pojišťovny proplatí. Každá pojišťovna bude přitom plnit do výši limitu či pojistné částky sjednané ve smlouvě. 

Podobně jako je to s bankovní kartou, můžete být pojištěni třeba skupinově u zaměstnavatele nebo v rámci jiných balíčků. Doporučujeme si proto udělat přehled všech pojištění, ať zbytečně neplatíte peníze navíc. 

 

Jedno pojištění na blbost pokryje druhé

Jsou i případy, kdy se lidé takto pojišťují proti jednomu riziku u více pojišťoven záměrně. Příkladem může být pojištění odpovědnosti, tedy lidově pojištění na blbost.

„Člověk si sjedná jednu pojistku s vysokým limitem, třeba 200 milionů korun, ale aby měl pojistné levnější, tak si tam nastaví vyšší spoluúčast, třeba na jeden milion. Pak je možné si sjednat další pojistku s nízkým limitem na jeden milion, ale spoluúčast bude nulová. Pokud se stane velká škoda, tak člověk může uplatnit nižší pojistku a dostane vyplacený milion. Ten mu pak pokryje spoluúčast u vyšší pojistky. Je to taková jednoduchá kaskáda,“ radí Michal Kozub z Direct pojišťovnyTa má ale spoluúčast u pojištění odpovědnosti nulovou až do maximálního limitu 25 milionů korun, takže takové kalkulování není v tomto případě potřeba. 

Podobná množná pojištění využívají i průmyslové podniky, které musejí být kryté na velká rizika. 

 


Přečtěte si také

Výpověď pojistné smlouvy jako dárek k Vánocům

 

Záleží na dohodě pojišťoven

Obecně se však dá říci, že je jednodušší mít smlouvu jen s jednou pojišťovnou. V případě škody totiž nemusí být vyplácení peněz od více pojišťoven jednoduché. V praxi totiž záleží na dohodě pojišťoven mezi sebou a každý případ je individuální.  

Problém také může být v tom, že pokud si sjednáváte stejné pojištění u více pojišťoven, neznamená to automaticky, že máte pokaždé stejné podmínky. Ty byste si měli vždy pečlivě přečíst. 

 

Máte víc pojištění? Nahlaste to

Málokdo také ví, že pokud má pojištění na stejné riziko u více pojišťoven, měl by jim to nahlásit. Pojišťovny se takto brání pojistným podvodům. Pokud byste se totiž záměrně snažili nechat si proplatit stejnou škodu u dvou pojišťoven nad rámec skutečné výše škody, tak může jít pokus o pojistný podvod a můžete skončit ve vězení. 

V tomto případě je ale potřeba rozlišit, zda se jedná o škodové nebo obnosové pojištění. U škodového nemůžete získat víc, než je hodnota škody. Na proplácení se pak může podílet více pojišťoven. U obnosového pojištění máte ve smlouvě určenou částku, kterou vám pojišťovna v případě dané škody proplatí. U tohoto pojištění tedy můžete chtít po každé pojišťovně peníze zvlášť podle toho, co máte určené ve smlouvě.