Skip to main content

Sedíte na pivu s přáteli a najednou vám začne pípat telefonNěkdo otevřel dveře vaší chaty. Voláte místní policii, aby jela vše zkontrolovat. Strážníci na místě vyplaší zloděje, kterého po pár minutách na útěku zatýkají. Poničené dveře zapečetí, ale věci máte zachráněné. 

Tak by mohl vypadat ideální příklad využití moderní aplikace napojené na bezpečnostní čidla, se kterou přišla na trh Direct pojišťovna. Službu nabízí pod značkou Direct echo, kterou je možné využít u pohybových a vodních čidel. Do pojišťovnictví tak přichází s novou myšlenkou – škodám co nejvíce předcházet, protože ty materiální sice pokryje pojištění, ale citové ztráty bývají mnohdy větší

Chceme být lídrem ve světě pojišťovnictví a ukazovat ostatním směr. Služba Direct echo je revoluční proto, že má díky ní každý v podstatě ve své kapse a telefonu jasnou informaci o tom, co se děje u něj doma,“ říká Nela Maťašeje z Direct pojišťovny. V plánu je také nabízení čidel společně s pojištěním majetku.

 

Stačí nalepit nebo položit a zapnout

Kromě samotné myšlenky je unikátní i technologické zpracování čidel. Čidla jsou napojená na internet věcí, což je nová síť, ve které se na rozdíl od klasického internetu posílá pouze malý objem dat. V současné době pokrývá 96 % obyvatel České republiky.  

Díky tomu čidla nepotřebují k provozu vůbec nic. Mají zabudovanou baterii a stačí, když je umístíte na vhodné místo a zapnete. Ovládají se velmi snadno přes mobilní aplikaci pro iOS i Android Jiné senzory na trhu většinou potřebují k provozu klasický internet, napájení ze sítě nebo centrální jednotku.  

 

Jak čidla fungují 

Pohybové čidlo můžete přilepit na dveře či okno. Pokud se čidlo pohne, pošle vám upozornění do aplikace na mobilní telefon, ze kterého můžete rovnou zavolat pomoc.

Čidla je možné libovolně přemísťovatMůžete si je dát třeba na kolo, abyste věděli, zda s ním někdo hýbe, ale klidně i na skříňku v kuchyni, abyste věděli, zda vám děti nechodí na sladkosti. Skvěle poslouží i během letní dovolené. Pohlídají vám prázdný byt nebo si je můžete vzít na cesty s sebou, aby ohlídala chatku nebo věci ve stanu,“ vyjmenovává příklady Maťašeje. 

 

Vodní čidlo se zase hodí položit k pračce, záchodu či umyvadlu. Prostě tam, kde hrozí únik vody, který může vyplavit vás a třeba i sousedův byt.

Pokud se na zemi začne voda rozlévat, čidlo pošle zprávu na mobil a domácnost i sousedské vztahy můžete včas zachránit.