Skip to main content

Luxusní dům, drahé auto, značkové oblečení a pořádně tučné konto. Všechno tohle většinu lidí napadne, když zazní slovo podnikání. Jenže úspěch nikdy nepřichází sám. Stojí za ním nápad, talent, nadšení a hlavně spousta práce. A taky vědomí, že víte, do čeho jdete.

Tak jak většinu zásadních kroků v životě, i rozhodnutí „dělat sám na sebe“ je třeba pořádně promyslet.

Sepište si, co vše od vlastní živnosti očekáváte. Peníze, prestiž, zajištění rodiny, naplnění osobních ambicí, být pánem svého času a dělat to, co vás baví? To je jen jedna strana papíru.

Na tu druhou zase musí přistát očekávané ztráty. Minimálně než se úspěch dostaví. Co riziko, stres, méně času na rodinu a přátele, ale i na své koníčky? Pokud negativa převáží, do podnikání se raději nepouštějte. Právě přesvědčení o správné cestě mnohdy rozděluje podnikatele na úspěšné a neúspěšné.  

Jestli první strana listu výrazně zvítězila nad tou druhou, tak směle do toho. Máme pro vás pět základních otázek, na které by si podnikatel-začátečník rozhodně měl odpovědět.

1. Potřebuji živnostenský list?

Pokud jste například hudebník, autorka článků do novin nebo spisovatel, živnostenské oprávnění nepotřebujete. Většina samostatných činností jej ale vyžaduje. I tak nejde o nic složitého. Zajdete na živnostenský úřad, vyplníte jednotný registrační formulář, zainvestujete tisíc korun a můžete okamžitě začít podnikat.

2. Mám dostatek zakázek?

Efektivně si rozložit čas mezi shánění kšeftů a samotnou práci, je klíč k úspěchu. Zkrátka jen dostatek zakázek, které zvládnete tak, abyste zároveň dodržovali termíny a zajistili potřebnou kvalitu, přinese očekávaný zisk.

3. Je cena adekvátní?

Můžete vyměnit pračku, auto, a třeba i špatné kamarády. A můžete změnit i cenu za svoji práci, ale pokud si ji hned od startu nastavíte správně, ušetříte si řadu starostí. Vysoké ceny oproti konkurenci znamenají málo klientů, nízké jich přilákají víc. To ale zase stojí spoustu práce a když zdražíte, zákazníci zmizí jinam.

4. Jsem chráněný?

Nechte si krýt záda, abyste se mohli soustředit na úspěch, a hlavně na to, co umíte nejlíp. Vhodně nastavené pojištění podnikání vám zaručí, že váš byznys nestáhne ke dnu nešťastná náhoda nebo nehoda. Díky ochraně šité vám na míru se nemusíte bát, že každý den výpadku vás bude stát peníze a nervy.

5. Zvládnu administrativu?

Pokud si ji nastavíte maximálně úsporně, v rozletu vás to rozhodně nezastaví. A to ani daně. Nebojte se, že nezvládnete vyplnit daňové přiznání nebo vás zahltí elektronická evidence tržeb. A pokud byste přece jen tápali, svěřte tuhle činnost odborníkovi a věnujte se vlastnímu byznysu.

 

Inspirujte se i od lidí, kteří se odhodlali splnit si své sny. Mrkněte na 4 příběhy podnikatelů, kteří vědí, že když děláte, co vás baví, je dobré si to chránitMezi nimi najdete třeba Lea Macenauera, pánského krejčího, který vám prozradí, co je pro něj v podnikání to nejdůležitější.

 

Leo Macenauer

Přejeme vám hodně štěstí!