Skip to main content

Popelnice prohozená vchodovými dveřmi, prošlápnutý plot nebo vyklovaná díra ve fasádě, ve které si ptáci udělali hnízdo. To jsou jen některé příklady škod, které se typicky stávají u bytových domů.

Podle statistik mezi nejčastější příčiny škod patří:

  • vandalové a sprejeři,
  • vichřice,
  • déšť.

„Kromě těchto škod jsou pak častá i poškození strojních součástí domů. Například výtahů, antén nebo bezpečnostních kamer,“ vyjmenovává David Kubát z Direct pojišťovny.

Všechny tyto škody vám může snadno pokrýt pojištění bytových domů. Při jeho sjednání ale dejte pozor na několik věcí.

Důležitá je volnost výběru

Při sjednání pojištění je dobré mít možnost vybrat si, co a jak přesně chcete pojistit. Některé pojišťovny přitom klientům nutí předpřipravené balíčky, které tuto volnost nenabízí. „U Directu si jednoduše zvolíte krytí nebezpečí, jaké potřebujete, do ničeho vás netlačíme,“ říká Kubát.

Také si k pojištění bytového domu můžete snadno pojistit i doplňkové stavby (například ploty nebo pergoly) a venkovní vybavení (například lavičky a stojany na kola). „Při sjednávání pojištění určitě oceníte jednoduchou smlouvu. Ta naše má jen čtyři strany, což je zhruba polovina až třetina oproti konkurenci,“ upozorňuje Kubát

Řemeslníka si vyberete sami

Podobná volnost jako při sjednání pojištění je důležitá i potom, tedy když se něco stane. Můžete například narazit na podmínku, že vám opraváře určí pojišťovna. „V tomto dáváme klientům volnou ruku. Sami si mohou vybrat řemeslníka a my jim asistenční službu proplatíme zpětně,“ dodává Kubát.

Jednoduché řešení krádeže

Pojištění vybírejte i podle podmínek při řešení krádeže. Zvolte pojišťovnu, kde díky lepšímu zabezpečení ušetříte. „Když pak ke krádeži dojde, tak nám k prokázání stačí, že byla viditelně překonaná překážka a nahlášení události policii,“ podotýká Kubát.

Pozor na háčky

V podmínkách některých pojišťoven pak najdete i háčky v podobě minimální výšky plotu nebo toho, že nemůžete mít věci ve sklepě položené na zemi. „To nám nedává smysl, proto klientům výšku plotu ani uložení věcí ve sklepě nad podlahou nediktujeme,“ dodává Kubát.

Kromě toho si ve smlouvě ověřte i další věci:

  • Kryje pojištění i reklamy a polepy na sklech?
  • Jaké stáří musejí mít stroje jako například výtah, aby se na ně pojištění vztahovalo?
  • Pomůže pojištění odpovědnosti i při škodě způsobené členy orgánů?

„V Directu toto řešit nemusíte, protože žádné háčky prostě nemáme,“ uzavírá Kubát.