Skip to main content

Pokud pracujete jako znalec, určitě víte, že nově budete mít povinnost mít pojištění profesní odpovědnosti, které vám pomůže, pokud klientovi způsobíte škodu. Podle nového zákona, který začne platit 1. 1. 2021, si znalci i znalecké kanceláře a ústavy musí pojištění sjednat nejpozději do 26. března 2021. „U Directu si každý může toto pojištění sjednat jednoduše online za pár minut. Cena pojištění začíná na 2 055 Kč pro samostatné znalce, zákon pro ně určuje minimální roční limit milion korun. Cena pro znalecké kanceláře a ústavy pak začíná na 4 684 Kč s ročním limitem 5 milionů korun. Kromě pojištění profesní odpovědnosti dle nového zákona je v ceně i obecná odpovědnost, odpovědnost za věci převzaté a užívané, věci vnesené a odložené, nemajetkovou újmu a další,“ říká David Kubát z Direct pojišťovny.

Pojištění nemáte povinné, jen pokud vykonáváte znaleckou činnost jako zaměstnanec, společník nebo člen znalecké kanceláře

Certifikát hned po sjednání

Nastavení pojištění soudních znalců plně vyhovuje zákonu. „Vše za znalce pohlídáme. Ihned po první platbě posíláme certifikát prokazující sjednané pojištění odpovědnosti,“ dodává. Tento certifikát pak musíte poslat ministerstvu spravedlnosti nejpozději 26. března.

Když se spletete ve výpočtu nebo u vás zákazník uklouzne

Pojištění vám pomůže v případech, kdy klientovi vaší prací uděláte nějakou škodu. „Například když omylem a nechtěně uděláte chybu nebo překlep ve výpočtu nebo když musíte klientovi nahradit jinou škodu, která mu vznikla vaší odbornou činností. Pojištění vám pomůže, i když zákazník ve vaší kanceláři zakopne a zraní se,“ popisuje některé příklady Kubát.

Kromě pojištění odpovědnosti si pak při jednom sjednání můžete pojistit i majetek nebo třeba přerušení provozu.