Skip to main content

Jmenuje se zelená karta, nově ale může mít bílý podklad a zároveň ještě nějakou dobu budou platit i karty na zeleném podkladu. Je v tom trochu zmatek, co? Proto jsme pro vás připravili ty nejdůležitější odpovědi, které se této změny týkají.

Od kdy musím mít zelenou kartu na bílém podkladu?

Zelená karta, kterou potřebujete k prokázání toho, že máte povinné ručení, zbělá postupně. Pojišťovny mohou kartu na bílém podkladu vydávat od 1. července 2020. Některé ji změnily hned, jiné se na to teprve chystají. „Direct pojišťovna bude posílat klientům kartu na bílém podkladu od 1. září. Nově také bude pouze jednostranná. Pro klienty je změna výhodnější v tom, že si kartu jednoduše vytisknou na černobílé tiskárně,“ říká mluvčí Direct pojišťovny Nela Maťašeje. Pojišťovny mají každopádně oficiálně čas na změnu až do 30. června 2021 a je jen na nich, kdy se k tomu odhodlají.

Jak se zelená karta bude jmenovat, když bude bílá?

Název této karty zůstane stejný, tedy i dál to bude zelená karta. Je to tak uvedené v zákoně o povinném ručení. Dokud se nezmění, tak název zůstává.

Mám kartu na zeleném podkladu, musím ji vyměnit?

Nemusíte. Karty na zeleném podkladu platí dál a až při prodloužení smlouvy vám pojišťovna pošle kartu novou, která už bude bílá.

Proč se barva karty mění?

Dohodly se na tom státy Evropského hospodářského prostoru a další země, kde platí povinné ručení. Je to pro vás výhodnější, můžete si kartu jednodušeji vytisknout. Máte ji také uloženou v e-mailu nebo počítači, takže když se vám původní ztratí nebo zničí, snadno si vytisknete novou.

Budou tedy pojišťovny posílat kartu jen e-mailem?

To záleží na rozhodnutí každé pojišťovny. Direct bude klientům hned po sjednání posílat dočasnou kartu na jeden měsíc do e-mailu. „Po zaplacení jim pak pošleme zelenou kartu s platností na jeden rok, pokud nepůjde o smlouvu na kratší dobu, elektronicky a klientům, kteří o to požádají i poštou,“ dodává Maťašeje.

Platí mi zelená karta na bílém podkladu i v zahraničí?

Zelená karta v nové podobě platí na stejném území jako předtím. Státy, kde vám povinné ručení pomůže, najdete jednoduše přes odkaz napsaný přímo na kartě.


Přečtěte si také

Povinné ručení? Nezadlužte se kvůli nízkému limitu