Skip to main content

Ztráta nohy 50 procent, ztráta ruky 70 procent, ztráta penisu 10 až 40 procent, záleží na věku muže. Takzvané oceňovací tabulky pojišťoven obsahují výčet téměř všech trvalých následků, které můžete mít po úrazu. Podle nich pak pojišťovna určí odškodnění, které dostanete, pokud jste měli sjednané úrazové pojištění. „Tabulky se mezi pojišťovnami liší. My máme v pojistných podmínkách vypsaných 289 různých trvalých následků. Odškodnění je dané procenty, protože záleží na limitu, který si člověk při sjednávání pojistky určí,“ vysvětluje Kateřina Lorincová z Direct pojišťovny.

Víc pojištění se vám sečte 

Pokud jste si tedy určili limit milion korun a kvůli úrazu přijdete o nohu, tak od pojišťovny dostanete půl milionu. Pokud k tomu budete mít i další zranění na jiné části těla, tak se odškodnění navýší. Maximálně ale dostanete částku danou limitem, který jste si určili. 

V případě, že máte víc úrazových pojištění, například ho máte sjednané v rámci životního pojištění, ale ještě jste se připojistili i na cesty, tak dostanete peníze z každého pojištění zvlášť. 

Pomoc při návratu do normálního života 

Úrazové pojištění je tu hlavně proto, abyste si mohli pořídit například pomůcky, které vám pomohou vrátit se do normálního života. „U Directu si můžete úrazové pojištění sjednat v rámci cestovního pojištění, u kterého se vztahuje i na zranění při rizikových sportech a činnostech. Musíte je ale mít připojištěné. Úrazové pojištění nabízíme i k pojištění vozidel. Každý si může vybrat limit od sta tisíc do milionu korun,“ dodává Lorincová. 


Přečtěte si také

Mám „durchfall“. S tlumočením u lékaře pomůže cestovní pojištění

Jak dlouho trvá vyplacení úrazové pojistky

O tom, zda je vaše zranění skutečně trvalé, nebo je možné ho vyléčit, rozhodnou lékaři a lékařská komise. Vždy je potřeba počkat, dokud se zdravotní stav nestabilizuje. Až potom je možné případ uzavřít a vyplatit pojistku. Minimální doba na stabilizaci je podle pojistných podmínek jeden rok. Maximální pak tři roky. 

Příklady trvalých následků

 

Ztráta celého nosu 20 %
Úplná ztráta zraku na jednom oku 25 %
Ztráta jednoho zubu 1 %
Ztráta jedné ledviny 20 %
Omezení hybnosti páteře těžkého stupně do 55 %
Omezení hybnosti loketního kloubu vpravo do 18 %
Omezení pohyblivosti zápěstí vlevo do 17 %
Ztráta všech prstů nohy 15 %
Ztráta penisu nebo závažné deformity do 45 let 40 %

Kompletní přehled úrazů najdete v pojistných podmínkách v tabulce na konci dokumentu.