Skip to main content

Je to den, kdy podle pověr hory vydávají své poklady, den, kdy se nesmí kopat do země ani prát. Velký pátek je ale i prvním dnem, kterým začínají čtyři dny volna. Mnoho lidí proto využívá velikonoční svátky k cestování. Pokud patříte mezi ty, kteří nechali plánování na poslední chvíli, tak právě pro vás jsme připravili tipy, kam vyrazit. Na místa dojedete autem za pár hodin a užijete si skvělou dovolenou.

U moře za 7 hodin

Co takhle strávit Velikonoce u moře? Už za 7 až 8 hodin, podle toho, odkud vyrážíte, se můžete procházet po starobylém italském přístavním městě Terst. Historické památky najdete na každém rohu. Podobně jako Benátky má i Terst svůj kanál Grande. V centru města najdete náměstí Piazza Unita d’Italia s radnicí. Velmi navštěvovaný je i hrad San Giusto nebo zámek Miramare, který leží na pobřeží mimo centrum.

Kromě památek oceníte určitě i zajímavou gastronomii, která v sobě nese italské, rakouské, maďarské a slovanské vlivy. Pokud do Terstu vyrazíte přes svátky, tak jen musíte počítat s tím, že ne všechny podniky budou otevřené. Italové totiž dodržují církevní svátky. I tak ale jistě svůj kousek štěstí ve městě najdete.

Vzhledem k tomu, že Terst leží na hranici se Slovinskem, tak se můžete vydat prozkoumat i nedaleká nádherná města Koper a Izolu. Pokud vám bude přát počasí, budete se tam i v dubnu cítit jako na letní dovolené. A cyklisté ocení krásnou přímořskou cyklotrasu mezi těmito městy.

A takhle vypadá cyklostezka u moře z Kopru do Izoly >>

Když se budete chtít ve Slovinsku zdržet přes noc, k přespání si vyberte Koper. Ubytování je tam levnější a před spaním se můžete procházet nádhernými středověkými uličkami.

A ještě jedno doporučení. Pokud se na cesty vydáte vlastním autem, je dobré u cestovního pojištění myslet i na asistenční služby. Díky nim totiž za vás při poruše auta nebo nehodě pojišťovna zaplatí třeba opravu na místě nebo odtah do servisu. A když bude oprava delší tak i náhradní ubytování. Vždy se ale ověřte limity, které máte na smlouvě. 


Přečtěte si také

Pojištění na Slovensku? Nepovinné, ale víc než rozumné

K sousedům na hory

Pokud si chcete o Velikonocích alespoň trochu zlepšit fyzičku, vyrazte na túry v Malé a Velké fatře na Slovensku. Malá Fatra je malý turistický ráj. Můžete si vybrat méně i více náročné túry. Nejnamáhavější ale zároveň nejvíc atraktivní je hřebenovka. Překrásná je také túra přes Jánošíkove diery.

Na cestách po Fatře narazíte na úchvatné vodopády. Největší a nejkrásnější je Šútovský vodopád. A když budete mít štěstí, spatříte, jak na obloze krouží orel skalní.

Podobně lákavá je i Velká fatra, která svůj název získala díky rozloze, ale jinak je pohoří nižší než Malá fatra. Výškově je na tom podobně jako české Krkonoše. Vzhledem k tomu, že oblast je velmi rozsáhlá, tak je lepší vydat se na vícedenní přechody než na jednodenní túry.

 Po cestě zpět pak doporučujeme navštívit vesničku Čičmany, kde se jako by zastavil čas. Fotografie domečků zdobených tradičními lidovými vzory vám určitě zajistí nespočet lajků na sociálních sítích 😉.

Podívejte se na malou ochutnávku nádherného domku z Čičman >>

Pokud budete chodit ve vyšších nadmořských výškách nebo se rozhodnete, že zkusíte třeba náročnější ferratu, zkontrolujte si, jestli vás cestovní pojištění v těchto situacích kryje. Některé aktivity totiž spadají mezi takzvané rizikové sporty a je potřeba se na ně připojistit.

Metropole tisíce chutí

Na východ se můžete vydat také do města, které patří k nejkrásnějším v Evropě. Z Brna vám cesta do Budapešti bude trvat jen tři hodiny, z Prahy o dvě více, pokud to D1 dovolí.

 Vzhledem k tomu, že Bílou sobotou končí půst, tak je toto město tisíce chutí ideálním cílem. Nechte se zlákat například tržnicí jídla Karaván. Ochutnat můžete tradiční, ale i experimentální dobroty. Například langoše na několik způsobů i jako burger.  K dispozici jsou také vegetariánská a bezlepková jídla.

Skvělé zážitkové místo je také Szimpla Kert. Je to autentický klub či bar s tajemnou atmosférou, kterou si hned zamilujete.  Můžete se procházet po ochozech pavlačového domu nebo se schovat do různých zákoutí, a přitom poslouchat hudbu. Tamní atmosféra se musí zažít. Prostě party místo, jak má být.

K rannímu vystřízlivění pak můžete zvolit třeba proslavené lázně nebo projížďku na kole, pro kterou je maďarská rovina ideální. Jen dejte pozor, abyste nikoho omylem nesrazili. V takovýchto případech je pak dobré u cestovního pojištění myslet i na pojištění odpovědnosti, tedy lidově pojištění na blbost, které případné škody kryje.

Pokud se tedy rozhodnete navštívit lázně, můžete se těšit na nádherné bazény i architekturu >>

Lázně v Budapešti - Direct blog

Ale teď už konec pojišťováckého poučování. Je čas balit kufry 😊.