Skip to main content

Podle statistik je Česko jednou z vodáckých velmocí. Jen Asociace vodní turistiky a sportu zastupuje takřka 55 tisíc lidí, další stovky tisíc lidí sjíždějí řeky, aniž by byli někde organizováni. Na Vltavu ročně vyráží přes 300 tisíc vodáků, celkově v republice na řeky podle odhadů míří kolem třičtvrtě milionu nadšenců.

Stovky nehod, včetně těch smrtelných

Bohužel se jim nevyhýbají nehody. A protože na vodě může být každá chyba fatální, doporučují odborníci se před případnými následky chránit pojištěním.

„U nás se určitě hodí mít úrazové pojištění, které do limitu zaplatí případné trvalé následky, když se něco přihodí. Je možné si ho sjednat v rámci cestovního pojištění pro Českou republiku,“ radí mluvčí Direct pojišťovny Nela Maťašeje.

Pro vodáctví v zahraničí doporučuje mít určitě cestovní pojištění s dostatečnými limity u léčebných výloh. „Doporučujeme neomezený limit, voda dokáže být opravdu nebezpečná,“ zdůrazňuje mluvčí Directu.

Ověřte si rizikovost řeky

Zároveň je potřeba si ověřit, jestli už obtížnost řeky není příliš velká a není potřeba se připojistit na rizikový sport. „U nás to platí v případě kajaku, kanoe a raftingu stupně obtížnosti WW2–WW5,“ doplňuje Maťašeje.

A pokud člověk ještě před dovolenou onemocní, může pomoci i pojištění stornopoplatků za zaplacenou loď či ubytování.

Poničenou půjčenou loď zaplatí pojištění

I když nehodu člověk odnese jen pár loky říční vody a odřeným kolenem, může ho čekat „bolest“ ve chvíli, kdy se mu podaří utopit nebo prorazit půjčenou loďku.

„Pak se hodí mít pojištění odpovědnosti a v rámci něho si připojistit i to, aby se vztahovalo na škody na věcech pronajatých. Škoda samozřejmě musí být způsobena neúmyslně,“ podotýká mluvčí.

Vzhledem k tomu, jak jsou některé české řeky přeplněné, snadno se může stát, že člověk omylem ublíží nebo způsobí škodu někomu jinému. I v tomto případě pomáhá pojištění odpovědnosti.

Sedm pravidel na vodu

Nejlepší je ale samozřejmě nehodám na vodě předcházet. K tomu je vhodné dodržovat několik důležitých pravidel:

  • Zjistit co nejvíce o řece, obtížnosti, jejích nebezpečných místech, současném stavu vody.
  • Na vodu nikdy nejezdit sám, výprava by měla mít alespoň tři lodě, přičemž nejméně zkušení vodáci plují uprostřed.
  • Nejezdit po vodě pod vlivem alkoholu a návykových látek.
  • Jezy a další nebezpečná místa si před splutím prohlédnout, v případě pochybnosti nejezdit.
  • Mít vhodné vybavení na vodu kterým jsou házecí pytlík s karabinou, lékárnička, opalovací krém, náhradní pádlo, mobil ve vodotěsném obalu, plovací vesta a přilba. Mít vhodné oblečení, pevné uzavřené boty a pokrývku hlavy.
  • V případě problému co nejdříve volat záchranáře.
  • Sám zachraňovat ostatní s chladnou hlavou a promyšleně, pokud možno ze břehu a za použití dostupných prostředků.

Nedodržení některých zásad může mít nakonec vliv i na případné pojistné plnění. „Lidé mají povinnost škodám předcházet. Budeme proto individuálně posuzovat nedodržení povinné výbavy, alkohol v krvi nad zákonem povolenou výši či to, když někdo třeba vyjede na vodu za povodňového stavu,“ upozorňuje mluvčí Direct pojišťovny Maťašeje.


Přečtěte si také

Úraz na horách? Vrtulník může stát i 120 000 korun

Komentář k článku