Skip to main content

Vyrazit do zahraničí, nebo raději zůstat v České republice. Mnoho lidí teď řeší, jak budou trávit letošní dovolenou. Pokud jste si zvolili první možnost, měli byste si v současné složité situaci vždy zjistit všechny informace o zemi, kam plánujete vycestovat. „Informace o podmínkách ke vstupu do jednotlivých zemí najdete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí České republiky, které je pravidelně aktualizuje,“ radí Barbora Vernerová z Direct pojišťovny. Na webu se dozvíte, jestli je vůbec do země možné odcestovat, případně jaké podmínky musíte po příjezdu splnit. Někde se například musíte prokázat negativním testem na COVID-19, jinde vás může čekat povinná karanténa.

Pojištění platí jen v „povolených“ zemích

Před odjezdem je také vhodné si sjednat cestovní pojištění. Opět si ale na stránkách ministerstva zjistěte všechny informace o zemi, kam jedete, a zemích, kterými po cestě projíždíte. „Cestovní pojištění totiž neplatí v zemích, o kterých Ministerstvo zahraničních věcí ČR informuje, že tam není povolené cestovat, a také v zemích, kam ministerstvo cestování nedoporučuje. V těchto zemích tedy cestujete na vlastní nebezpečí. Toto platí i v případech, kdy se do takovéto země přemístíte, až když jste v zahraničí. Tedy z jedné zahraniční země odcestujete do jiné,“ upozorňuje Vernerová.

Cestovní pojištění a koronavirus

Pokud se vydáte do zahraničí, musíte také počítat s tím, že vám cestovní pojištění nezaplatí případnou léčbu, pokud se nakazíte koronavirem. Pojišťovny totiž mají COVID-19 ve výlukách. „Jednáme s klienty na rovinu, proto je na tuto informaci na našich stránkách upozorňujeme předem. Před sjednáním každého informujeme, že se pojištění nevztahuje na události, které vzniknou kvůli epidemii nebo pandemii,“ podotýká Vernerová.


Přečtěte si také

Cestovní pojištění po ČR: kdy se může hodit

Komentář k článku