Skip to main content

Poslední zimní sezóna lyžařům nepřeje, protože vleky jsou kvůli vládním nařízením vypnuté. Sjezdovky tak místo lyžařů a snowboardistů obsadili sáňkaři a bobující děti, kteří využívají i uměle zasněžených svahů. Přestože některé skiareály nechávají svahy pro podobné aktivity přístupné, návštěvníci by měli dodržovat bezpečnostní opatření. A to nejen kvůli šíření viru, ale také kvůli riziku úrazu. Direct pojišťovna navíc upozornila na to, že pokud se člověk zraní v místě, kam je zakázané chodit, neplatí mu pojištění.

Dodržujte odstupy, prosí skiareály

Problém je, že často není v možnostech skiareálů na návštěvníky dohlížet. „Chápeme, že lidi jsou už dlouho zavření doma a především děti se potřebují někde odreagovat. Ze sjezdovky je proto nevyháníme, i když vleky jsou vypnuté,“ říká správce skiareálu Olešnice František Jílek. Problém je podle něj v tom, že někteří lidé ani přes upozorňování personálu a cedule nedodržují zásady jako dvoumetrové rozestupy a zakrytá ústa.

Kromě proticovidových opatření by lidé v takovýchto podmínkách navíc měli ještě důsledněji myslet na svoji bezpečnost, používat bezpečnostní prvky jako ochranné přilby a zbytečně neriskovat. „Lidé by si měli uvědomit, že vstup do areálu je na vlastní nebezpečí. Nejsou tu bezpečnostní prvky jako matrace tlumící nárazy a podobně,“ upozorňuje Jílek.

Pojištění platí dál. Pozor ale na výluky

Právě v případě úrazů se lidé mohou i na svazích s vypnutými vleky spolehnout na cestovní pojištění, které si může každý jednoduše online sjednat i pro Českou republiku. „Je možné ho uzavřít i krátkodobě, třeba jen na víkend, a pokrývá právě případy vážných zranění, ale také odpovědnosti, kdy omylem někomu ublížíte či způsobíte škodu,“ vysvětluje Nela Maťašeje z Direct pojišťovny.

Při vstupu na sjezdovky je každopádně potřeba respektovat nařízení areálu a vyhýbat se opáskovaným prostorům se zákazem vstupu. „Pokud lidé například podlezou pásky nebo ignorují zákazové cedule, přestává v těchto prostorách pojištění platit,“ upozorňuje Maťašeje.


Přečtěte si také

Cestovní pojištění po ČR: kdy se může hodit

Komentář k článku