Skip to main content

Ráno přijdete k zaparkovanému autu na parkovišti a místo rychlého odjezdu do práce řešíte škrábance, které někdo nechal na vašem autě a ujel. „Nejlepší je všechno hned nafotit a nahlásit policii,“ radí Karel Luka z Direct pojišťovny. Šance, že policie viníka najde, sice existuje, ale není příliš velká. Pomoci mohou kamery na místě nebo případní svědci. Pokud vám auto odřel někdo na hlídaném parkovišti, tak se musíte do 15 dnů obrátit na majitele nebo provozovatele parkoviště, který za škodu dle zákona odpovídá. Pokud škodu nahlásit nestihnete, nárok zanikne. V tomto případě tedy nestačí škodu oznámit policii.

Úmyslně, nebo náhodou?

Pokud máte sjednané havarijní pojištění, nemusíte na nalezení viníka čekat a vše můžete rovnou nahlásit pojišťovně. Záleží na tom, co máte sjednané. Pokud někdo do vašeho auta narazil omylem, například při nešikovném parkování, nebo třeba omylem škrábl auto nákupním košíkem, pomůže vám u havarijního pojištění sjednané riziko dopravní nehoda. Pokud ale vaše auto někdo poškodil úmyslně, například ho nějaký opilec poškrábal klíči, potřebujete mít sjednané riziko odcizení a vandalismus. „Klient nám musí vše nahlásit co nejdřív. Situaci budeme posuzovat i podle toho, jak ji vyhodnotí policisté, jestli do protokolu napíší, že šlo o trestný čin, tedy vandalismus, nebo dopravní nehodu,“ vysvětluje Luka.

U menších škod rozhoduje spoluúčast

Před nahlášením škody pojišťovně se podívejte do smlouvy, jakou jste si určili spoluúčast. Tedy částku, kterou se na škodě podílíte. Pokud by totiž cena na opravu byla nižší než tato částka, nemá cenu škodu hlásit. Otázkou také je, jestli se vám vyplatí nahlašovat škodu, která bude jen o něco vyšší než spoluúčast. Po vyplacení peněz za škodu vám totiž pojišťovna sníží bonus, čímž se vám zdraží pojištění.


Přečtěte si také

Vyplacení škody rozpočtem, nebo fakturou. Jaký je rozdíl

Co když nabouráte vy

Pokud auto na parkovišti nabouráte vy, měli byste ideálně počkat na řidiče nebo nechat alespoň lístek s kontaktem za stěračem. „Doporučujeme také všechno nafotit,“ říká Luka.

Pokud byste od nehody ujeli, tak jde o přestupek, kvůli kterému hrozí pokuta a sedm trestných bodů. Přitom když se přiznáte, tak se ani nemusíte bát, že byste něco museli platit z vlastní kapsy. Škodu za vás zaplatí pojišťovna, u které máte povinné ručení.

Komentář k článku