Skip to main content

Přijdete na parkoviště a hledáte auto, chvíli přemýšlíte, jestli jste nezaparkovali jinde, ale pak vám to dojde, někdo vám ho ukradl. Pokud máte sjednané havarijní pojištění, tak vaše první telefonáty budou mířit kromě policie i na pojišťovnu. „Po nahlášení vše prošetřujeme. Pokud policie případ odloží a vše je v pořádku, škodu okamžitě vyplácíme,“ říká Jan Kokeš z Direct pojišťovny. 

Částka, kterou dostanete, bude záležet na limitu, který jste si určili při sjednání havarijního pojištění. Pokud jste měli pro riziko odcizení zvolený limit v hodnotě vašeho vozidla, tak částka bude odpovídat ceně auta před ukradením. Pojišťovně v určování této ceny pomáhají inzeráty, které auto stejné značky, typu, stáří, výbavy, stavu a počtu najetých kilometrů nabízejí. Tyto ceny jsou ale pouze orientační, protože jde o nabídky a prodejní částky bývají většinou nižší. Proto pojišťovny využívají i katalogy ojetých vozidel, které vydávají znalecké kanceláře, nebo v expertní systémy, kde jsou ceny podloženy průzkumem trhu. 

Nalezené auto můžete odmítnout 

Občas se stane, že policie auto najde později, i když případ už odložila. V tomto případě máte dvě možnosti. Buď vrátíte peníze, které vám pojišťovna vyplatila, a nalezené auto zůstane vám, nebo necháte na základě plné moci auto pojišťovně a ta ho prodá v aukci. 

Nejvíc kradená auta? Vede Škoda Octavia 

Dobrou zprávou je, že podle policejních statistik počet krádeží aut klesá. Poslední číslo z roku 2017 zmiňuje necelých 3 600 ukradených aut v České republice. Žebříček oblíbenosti aut mezi zloději však zůstává zhruba stejný. Nejvíc by si měli dát pozor majitelé škodovek, zejména Octavií. Často se také kradou tyto typy aut: Volkswagen Golf nebo Passat, Opel Astra, Audi A6, Renault Megane nebo Ford Focus. 

Žebříček nejvíc kradených značek 

  1. Škoda 
  2. VW
  3. Ford
  4. Renault
  5. Peugeot
  6. Audi 
  7. Mercedes 
  8. BMW 
  9. Opel 
  10. Fiat 
  11. Citroën 

Zdroj: Policie ČR, 2017