Skip to main content

Dá se pořídit už za tisíc korun, ale ušetří statisíce. Řeč je o kameře do auta, která vám pomůže při řešení sporných nehod. „Po nehodě obecně doporučujeme co nejvíc fotit a natáčet. Když má řidič navíc kameru v autě, tak je řešení škody jednodušší,“ říká Karel Luka z Direct pojišťovny.

Viník nebo poškozený?

Tým Direct pojišťovny nedávno řešil například situaci, kdy video velmi pomohlo. Na záznamu je vidět, jak řidiče s kamerou v autě předjelo další auto. Pak před ním zabrzdilo a při odbočení řidič zatáhl ruční brzdu. Řidič s kamerou už nedokázal zabrzdit a do auta z boku narazil. „Nebýt kamery, tak by jen těžko prokazoval, jak se situace stala a je možné, že by byl jako viník označený on,“ upozorňuje Luka.

Pozor na podvodníky

Na internetu je ke zhlédnutí také mnoho videí, která ukazují nejrůznější praktiky podvodníků z celého světa. Typicky jde o to, že vás předjede auto, které prudce zabrzdí, aby vás donutilo do něj narazit. Jeden záznam dokonce ukazuje auto, které schválně nacouvá do auta za ním.

Nemusí jít ale jen o auta. Podobné nehody fingují i chodci, kteří jsou schopní se rozeběhnout proti autu, narazit do něj a vás osočí, že jste ho srazili. V okolí pak bude domluvený svědek, který podvodníkovi vše dosvědčí. A vy, pokud nebudete mít kameru, budete jen těžko argumentovat, že se vše stalo jinak.

Jak kameru v autě řeší zákon?

V České republice platí, že kameru za předním sklem můžete mít, pokud budete nahrávat jízdu, kvůli tomu, abyste mohli prokázat právě vaši nevinu v případě nehody.

Pokud už kameru v autě máte a povede se vám nahrát piráta silnic, kterého byste rádi potrestali tím, že jeho chování zveřejníte na internetu, pořádně si to rozmyslete. Můžete totiž narazit na právní úpravu ochrany osobních údajů.

Nejbezpečnější je tedy video nezveřejňovat, a pokud ano, tak nesmí být poznat lidé, kteří na záznamu jsou. Je tedy potřeba postavy rozostřit nebo zakrýt a stejně tak nesmí být čitelná SPZetka.

S kamerou v autě do zahraničí? Ověřte si zákony v daném státě

Pokud s kamerou v autě vyrážíte do zahraničí, vždy si ověřte, jestli můžete kameru v autě používat. Například o sousedním Rakousku se často píše jako o zemi, kde můžete za použití kamery v autě dostat pokutu.

Jakou kameru do auta vybrat?

Pokud se na koupi kamery do auta teprve chystáte, na trhu narazíte na velké množství přístrojů. Některé stojí několik stovek, jiné jsou za několik tisíc. Při výběru se zaměřte hlavně na tyto vlastnosti:

  • kvalita záznamu, můžete ji ověřit například na youtube, kde najdete záznamy z některých typů kamer,
  • velikost interní paměti a možnost vkládat paměťové karty, ideálně přes 64 GB,
  • pozorovací úhel (standard je 120° až 150°), čím větší úhel zvolíte, tím kamera lépe uvidí i do stran, například přijíždějící auta nebo chodce,
  • kvalita obrazu při horších světelných podmínkách,
  • automatické zapnutí, když se auto rozjede,
  • baterie a napájení,
  • displej na kameře, některé kamery nabízejí možnost po určité době od zapnutí automaticky vypnout displej, aby neoslňoval řidiče,
  • detektor pohybu, díky kterému se nahrávání zapne, když zaznamená pohyb,
  • G-Senzor, díky kterému se nahrávka při nárazu automaticky uloží, někdy ale může nahrávku zamknout i v případě zabouchnutí dveří,
  • detektor polohy, který rozezná GPS polohu i aktuální rychlost,
  • nahrávání toho, co se děje za autem, takzvané duální kamery tedy zaznamenají i to, že se na vás auto za vámi lepilo.