Skip to main content

Spánek všichni milují, jenže při dlouhých cestách autem na vytouženou dovolenou není vítaný. Přitom téměř třetina řidičů přiznává, že za volantem někdy na chvíli usnula. I když mikrospánek trvá 3 až 15 vteřin, na silnici jde o velmi dlouhou dobu.

Pokud si při rychlosti 90 km/h zdřímnete na tři vteřiny, znamená to, že auto jede „bez řidiče“ 75 metrů. Podle dopravních expertů je tak mikrospánek příčinou až 20 % nehod, k nimž dojde při jednotvárné jízdě na hlavních silničních tazích. Povinné ručení nebo havarijní pojištění vám jistě dodá potřebný klid. Ještě lepší je případným potížím předcházet. Máme pro vás pár zaručených tipů, jak mikrospánku úspěšně čelit.

Technika vás pohlídá

Moderní auta se o dohled nad vaší únavou postarají samy. Technika snímá řidiče za jízdy. Pokud palubní počítač vyhodnotí, že usínáte, zvukově vás upozorní. Nebo dokonce zavibruje volant. Jako prevence proti únavě můžou posloužit i mobilní aplikace, třeba „Sleep Better“ od Runtastic. Nabízí jednoduchý a zábavný způsob, jak zlepšit kvalitu vašeho spánku a bojovat s únavou.

Plán, polovina úspěchu

Na dovolenou se pečlivě připravujete, takže i několikahodinová cesta si zaslouží pozornost. Pořádně se vyspěte už před ní, ideálně několik nocí v řadě. Také koukněte do mapy a naplánujte si pravidelné zastávky. Klidně zapojte děti – ať hlídají čas a každé dvě hodiny ohlásí pauzu. Stačí 15 minut a máte vystaráno. Že přijedete pozdě? Za to, že cestu zvládnete na jeden zátah, medaili nezískáte. Ale šťastný dojezd do cíle má cenu zlata.

Jezte, pijte, procházejte se

Dobrovolnou přestávku řádně využijte. Najezte se a napijte. Dodáte tělu potřebnou energii. Volte lehčí stravu – než řízek raději obložený toast z celozrnného chleba. Pomůže i zelenina a ovoce, odborníci doporučují i mentolové žvýkačky. Místo kávy spíše minerálku nebo studený čaj. Menší procházka také neuškodí, za volantem sedíte pořád. A když je nejhůř, prostě sklopte sedadlo a na chvilku si schrupněte.

Vzduch a cvičení, žádné mučení

Pokud zastavit nemůžete, otevřete si alespoň okénko. Čerstvý vzduch = čerstvá mysl. A přestože se to může zdát nemožné i za volantem jde cvičit, ideálně v koloně. Sedněte si vzpřímeně a opřete se o sedadlo celým trupem i hlavou. Ruky zatlačte do volantu, nohy do podlahy. Jemně se odtlačte hýžděmi, zády, hrudníkem i hlavou. Současně lehce stahujte spodní část hýždí i pánevní dno. Pak vytáhněte hlavu i tělo nahoru, jako byste chtěli vstát.

Slovní fotbal nebo hádka. Lepší než mlčet

Ticho v autě není na místě. A než poslouchat hudbu je mnohem lepší mluvit. S kolegou vyřešte zapeklitý úkol. S kamarádem proberte poslední noční tah. S manželkou vše ostatní, klidně se i pohádejte (ale jen mírně). S dětmi si zahrajte třeba slovní fotbal nebo poznej, kdo jsem. Vše je lepší než mlčení.

 

Tak šťastnou cestu bez nehod.