Skip to main content

Trh s ojetými auty bohužel patří k oblastem, které nemají příliš dobrou pověst. Vypsali jsme pro vás 5 nejčastějších podvodů, na které byste si měli dávat pozor, když kupujete ojeté auto. Data vycházejí ze studie carVertical, která analyzuje přes milion zpráv o historii vozidel.

Auto už má za sebou bouračku

Pokud kupujete ojeté auto, máte poměrně velkou šanci, že narazíte na vozidlo, které už bylo v minulosti poškozené. Podle studie totiž téměř třetina prodávaných aut měla v historii nějakou nehodu.

Při výběru auta si tedy vždy zkontrolujte, jestli jsou všechny mezery a otvory mezi panely karoserie rovnoměrné. Pokud jsou některé větší než ostatní, může to znamenat poškození konstrukčních dílů nebo nekvalitní opravu. Někteří podvodníci se tyto vady budou snažit skrýt, a proto vše zkontrolujte opravdu důkladně.

Stočený tachometr

Klasikou mezi podvody je stočený tachometr.  Podle studie má upravený počet najetých kilometrů každé šesté auto. Tyto podvody jsou velmi časté u dovážených aut. Pozor si dejte hlavně u dieselů, u kterých se tachometry stáčejí nejčastěji.


Mohlo by vás zajímat

Stočená auta bývají předražená až o čtvrtinu

A jak poznat, že má auto stočený tachometr? Opotřebení vozidla obvykle mluví samo za sebe. Pokud jsou sedadla, volant nebo převodovka opotřebované, ale najetých kilometrů je na tachometru jen žalostně málo, může to být znamení, že byste si měli koupi tohoto auta dobře rozmyslet a ohlédnout se po jiném.

Kradené auto

Zkušenosti s koupí ukradeného auta jsou asi nejhorší ze všech podvodů s ojetými vozidly. Nešťastným novým majitelům se obvykle vozidlo zabaví a získat zpět zaplacené peníze může být komplikované.

Auto bylo dříve taxík nebo v půjčovně

Někteří řidiči ani nevědí, že původně jejich vozidlo fungovalo jako taxi nebo auto z půjčovny. Řidiči taxislužby obvykle najedou extrémní množství kilometrů. Taxíky a auta z půjčoven se proto obvykle opotřebovávají rychleji a jsou méně udržované. Studie odhalila asi dva tisíce takových aut, u kterých prodávající tuto informaci zamlčeli.

Někdy je možné takové auto poznat například podle barvy laku, ale šikovní podvodníci mohou vozidlo dokonce přelakovat a ničeho si nevšimnete. Ideální je tedy ověřit si historii auta.

Jestli je auto evidované jako taxi, zjistíte například na Portálu dopravy.

Další podvody

Existují ale i další podvody, na které můžete při koupi auta narazit. Varovným znamením by měla být podezřele nízká cena, která neodpovídá situaci na trhu ani zdánlivému stavu auta. Taková auta se někdy dovážejí ze zahraničí, mají stočený tachometr nebo skryté poškození, což vytváří iluzi výhodné a neodolatelné nabídky.

Samozřejmě, že nízká cenu nemusí automaticky znamenat, že jde o podvod. Lidé někdy potřebují urgentně prodat své auto, ať je k tomu vedou jakékoliv důvody.

Komentář k článku