Skip to main content

Češi se po covidové pauze vracejí do letadel. Za první čtvrtletí tohoto roku totiž odbavila česká letiště skoro 2,3 milionu cestujících, což je přírůstek přesahující 800 tisíc.

Nečekané zpoždění při cestě na letiště

Při cestování letadlem může cestovatele potkat řada komplikací a nepříjemností. I zodpovědnému cestujícímu se může například stát, že ačkoliv cestuje na letiště s dostatečným předstihem, tak ho po cestě na letiště zdrží třeba dopravní kolona způsobená nehodou a ve chvíli, kdy se dočká odbavení, letadlo opouští ranvej.

Pokud člověk nechce o dovolenou přijít, musí si koupit novou letenku. Pro takové případy se hodí cestovní pojištění s pojištěním storna – pojišťovna zaplatí náklady na náhradní dopravu i občerstvení během ní. „Vztahuje se i na poruchu či nehodu auta po cestě na letiště, nebo nečekané zpoždění meziměstské hromadné dopravy,“ ujišťuje  Nela Maťašeje z Direct pojišťovny.

Zrušení dovolené kvůli nemoci

Stejné pojištění myslí i na situace, kdy člověk na dovolenou nemůže odletět vůbec. „Proplácíme část stornopoplatků za letenky včetně letištních a palivových poplatků, zájezdy s cestovní kanceláří a rezervace ubytování,“ vypočítává Maťašeje.

Důvody, které pojišťovna uzná, jsou:

  • vážné onemocnění nebo úraz cestujícího či jeho blízké osoby potvrzené lékařem,
  • škoda na majetku nad 200 tisíc korun,
  • krádež či vloupání, kdy pojišťovna či policie vyžadují účast,
  • nezaviněná ztráta zaměstnání,
  • rozvodové řízení, která začalo po uzavření smlouvy,
  • či úmrtí cestujícího či blízké osoby.

„U pojištění platí dvacetiprocentní spoluúčast. Za zaplacené služby nebo poplatky za jejich stornování vyplatíme čtyři pětiny limitu uvedeného v pojistné smlouvě,“ doplňuje Maťašeje.

Výhodou Direct pojišťovny v porovnání s konkurencí je to, že pojištění stornopoplatků lze sjednat kdykoliv před začátkem cestovního pojištění, tedy až do dne odletu.

Platí přitom právě do půlnoci dne předcházejícího dnu odletu. Samozřejmě z něj člověk peníze dostane jen v případě, že při sjednání nevěděl o důvodech, kvůli nimž následně nemůže na rekreaci vyrazit.

Ubíjející zpoždění

Když už se člověk dostane včas a v pořádku na letiště, stále nemá vyhráno, dokud nesedí v letadle. Letecké společnosti totiž „zvládají“ nabírat i značná zpoždění, často ne vlastní vinou.

Aby čekání na odlet či přestup bylo příjemnější, pomůže pojištění zrušení nebo zpoždění letu. „To případně zaplatí jídlo, pití, oblečení a hygienu do 2000 korun,“ popisuje Maťašeje.

Pojištění zavazadel

Zároveň zdůrazňuje, že není vhodné se při čekání na delší čas „zapomenout“ například v letištním baru. Naopak je třeba dávat pozor na případné další změny v času odletu. A také si hlídat zavazadla, nebo investovat do jejich uložení v letištní úschovně.

Problém s nimi však může nastat i po jejich odbavení a předání letecké společnosti – na pásu po příletu je cestující prostě občas nenalezne. Někdo je ukradne, nebo, v tom lepším případě, si omylem dělají výlet po jiných částech světa než jejich majitel.

„Na zavazadla svěřená přepravci se vztahuje naše pojištění zavazadel. A to na poškození, zničení nebo krádež. V ceně je i pojištění pro případ zpoždění zavazadel. Tím se myslí zpoždění dodání zavazadel leteckým dopravcem o šest nebo více hodin od přistání v cílové destinaci mimo Českou republiku. Pokud tato situace nastane v době trvání pojištění a nejde o zpáteční cestu, proplatíme nezbytné a odůvodněné výdaje, zejména na nejnutnější oblečení, hygienické potřeby, dopravu na letiště a občerstvení do limitu sjednaného v pojistné smlouvě,“ slibuje mluvčí Maťašeje.

Dobrou zprávou je, že ačkoliv na televizních obrazovkách sklízejí úspěchy filmy či dokumentární seriály s tematikou leteckých katastrof, komerční lety patří k nejbezpečnějším způsobům dopravy. Například ve statistice úmrtí na miliardu kilometrů jsou čísla o řád nižší než v případě autobusů, o dva řády v porovnání s osobními auty.

Pokud však člověk má obavy a chce mít jistotu, že i kdyby se mu něco stalo, nezůstanou jeho blízcí zcela bez zajištění, může si v rámci cestovního pojištění sjednat úrazové pojištění, které se týká i smrti. „Limit u něj je možné mít až do půl milionu korun,“ podotýká Nela Maťašeje.


Přečtěte si také

Zpožděný nebo zrušený let: kdy máte nárok na odškodnění?

Komentář k článku