Skip to main content

Chystáte se na dovolenou i mimo letní sezónu a máte raději adrenalin než válení na pláži? Tak směle do toho. Je však dobré znát i rizika, a ještě lepší je se proti nim bránit.

Při sjednání cestovního pojištění je základem zjistit si, do jaké kategorie se váš koníček řadí. Jde o běžný sport, rizikový nebo dokonce extrémní, a tedy nepojistitelný? Pokud si nejste jistí, nejjednodušší způsob je zadat název sportu do kolonky v našem online formulářii a hned se dozvíte odpověď. A jaké že jsou rozdíly?

Běžné sporty: Pro jogíny i fotbalisty

Jsou zkrátka ty rekreační, při nichž se nevystavujete přímému riziku. Patří sem jak ty základní kolektivní (například fotbal, nohejbal nebo basketbal), tak různé druhy tance (aerobik i balet), jízda na kole, orientační běh, ale také třeba jóga, spinning, turistika nebo běh na lyžích. Pojištění takových sportů máte v ceně a nemusíte za ně připlácet.

Rizikové sporty: Od surferů až po lyžaře

Do rizikových sportů patří řada běžných aktivit, které však provozujete závodně nebo pod hlavičkou nejrůznějších organizací a klubů při závodech. A spadá sem i valná většina adrenalinových aktivit, do kterých se pustíte ve svém volném čase – například lyžování ve volném terénu a řada dalších freestylových sportů, lezení po stěně, potápění, surfing, kiteboarding, potápění v hloubce větší než deset metrů nebo třeba sjezd na horském kole. Takové sporty je třeba si připojistit.

Extrémní sporty: Pro nebojácné  

Existují však i nebezpečné extrémní sporty, které se pojistit zkrátka nedají. Člověk se totiž při nich vystavuje zjevnému riziku. Mezi takové patří například potápění v jeskynních nebo pod ledem, jízda na raftu či kajaku při nejvyšší obtížnosti, skoky na lyžích, lov exotické divoké zvěře, ale také třeba letecké a motoristické sporty.