Jak koronavirus změní svět pojišťovnictví

Koronavirus a hlavě zavedená opatření měli na pojišťovnictví velký vliv. Zhruba na pět týdnů se zastavila doprava a pohyb lidí. A lidé si samozřejmě méně sjednávali pojištění. „Po rozvolňování to ale vypadá, že se začínáme vracet do stejných čísel jako dřív a opět je vidět meziroční růst,“ říká předseda představenstva Directu Pavel Řehák. Stejně tak se na silnice vrátila i automobilová doprava, která bude možná ještě silnější než před zavedením karantény, protože lidé nechtějí tolik jezdit hromadnou dopravou.

Pro Direct je to výzva

Direct pojišťovna se situaci od začátku snažila co nejvíce přizpůsobit. Celá firma přešla na home office, ale klienti nic nepoznali. U Directu bylo vždy možné vše sjednat online, v tom byla velká výhoda. „Zavedli jsem také online školení, ve kterých budeme pokračovat i po uvolnění, protože je o ně velký zájem a všichni si pochvalují úsporu času,“ podotýká člen představenstva pro obchod Direct pojišťovny Michal Řezníček. V této době se také ukázalo, jak je důležité mít firmu postavenou na hodnotách. Ty u Directu jsou jednoduchost, lidskost, spolehlivost a přátelskost.

Jak to bude dál? Přežijí jen ti, kteří se přizpůsobí

O dalším vývoji situace týkající se koronaviru vzniká mnoho scénářů. Záleží na dvou faktorech – na tom, jak rychle dostaneme virus pod kontrolu a na tom, jak budou fungovat hospodářská opatření jednotlivých států. „Nejpravděpodobnější scénář počítá s tím, že přijde velmi prudký pokles ekonomiky, což znamená až 11procentní pokles HDP v eurozóně. A pak přijde dlouhý návrat k normálu. Na úroveň před nástupem koronaviru se tak můžeme dostat až ve třetím čtvrtletí v roce 2023,“ popisuje Řehák.

Scénářů je ale mnoho a bude důležité se naučit pohybovat v ekonomické nejistotě. „Výhodu budou mít firmy postavené na silných hodnotách, které umí komunikovat ven. Díky tomu získají důvěru zákazníků,“ dodává Řehák. Direct bude proto i nadále dodávat špičkový výkon za rozumnou cenu. „Nikdy jsme nechtěli být nejlevnější pojišťovna, ale pojišťovna, která nabízí nejlepší poměr cena/výkon,“ uzavírá.