10 případů, kdy k nehodě volat policii

Direct pojišťovna jako první na trhu změnila pravidla, která určují, při jak vysokých škodách nebude od klientů požadovat policejní protokol. Nově u nehod, při kterých je škoda menší než 200 000 Kč, stačí vyplnit záznam o dopravní nehodě.

Je to jen prasklé světlo a poškrábané plechy, k tomu policii volat nebudeme. Právě tak může začít příběh se smutným koncem, kdy pojišťovna řidiči škodu nezaplatí. Podle zákona je totiž potřeba ke škodám, které odhadnete na více než 100 000 Kč, polici přivolat. Do těchto škod se započítává poškození některého z aut i věcí, které přepravuje.

„V současné době jsou díly na nová auta velmi drahá. I světlo může stát přes 70 000 Kč. Proto jsme se rozhodli jako první na trhu limit navýšit. Nově tedy u Directu platí, že od klientů budeme požadovat policejní protokol u škod nad 200 000 Kč. U těch menších pak stačí vyplnit záznam o dopravní nehodě,“ říká mluvčí Direct pojišťovny Nela Maťašeje.

Zároveň upozorňuje, že tato změna se týká jen škod, které budou lidé řešit u Directu. Ostatní pojišťovny totiž dál pracují s limitem 100 000 Kč. „Jedná se tedy o škody, které klient bude chtít zaplatit z havarijního pojištění sjednaného u Directu. A také nehody, které způsobí klient Directu a poškozený bude chtít škodu zaplatit z povinného ručení našeho klienta,“ vysvětluje Maťašeje.

Vyšší škoda však není jediný případ, kdy po vás pojišťovny budou chtít, abyste policii přivolali. Podívejte se i na další situace, kdy budete muset na telefonu vyťukat známé číslo 158.

Zranění nebo úmrtí

Pokud při nehodě někdo zemřel nebo se zranil. Je nutné věnovat pozornost i zraněním, která na první pohled vypadají jako drobná či skrytá. Pokud máte jakékoli pochybnosti o zranění a jejich vážnosti, raději volejte policii.

Škoda někomu dalšímu

Při nehodě se poškodil majetek někoho dalšího. Například se při nehodě srazila dvě auta a jedno z nich navíc nabouralo do domu. Stejně tak musíte zavolat policii, i pokud srazíte zvíře.

Zničená silnice nebo značky

Při nehodě se poškodila nebo zničila součást nebo příslušenství silnice.

Nejde obnovit provoz

Pokud nehoda blokuje provoz a vy ho nemůžete jednoduše sami obnovit.

Trestný čin

Pokud se při nehodě stal trestný čin nebo přestupek.

Alkohol, drogy

Pokud budete mít podezření, že je některý z řidičů pod vlivem alkoholu nebo drog.

Ujetí od nehody

Pokud některý z řidičů od nehody ujel.

Bez řidičáku

Pokud některý z řidičů nemá platný řidičák. Tedy nemá oprávnění řídit dané vozidlo.

Nejasný viník

Pokud se nemůžete shodnout na tom, kdo nehodu zavinil.