Skip to main content

Fotr na tripu dorazil do Koločavy na Zakarpatské Ukrajině, která nabízí skanzen i hospodu s českým pivem.

Pepa Vrtal z Autosalonu alias Fotr na tripu pokračuje ve své dobrodružné cestě na východ, na které mu kryje záda Direct pojišťovna jako generální partner. Přečtěte si jeho první zápisky.

 

Koločava, aneb jak kniha změnila město

Pokud zamíříte na Zakarpatskou Ukrajinu, asi neminete městečko Koločava. Nebýt Ivana Olbrachta neštěkl by po něm pes, ale jeho románový Nikola Šuhaj z něj udělal českou top destinaci regionu. Doporučuji nepouštět si tady pusu na špacír, protože každý druhý člověk na ulici nebo v místní hospodě, zvané Četnická stanice, je našinec.

 

Jak v Koločavě bydlet?

Třeba rovnou ve výše jmenované hospodě. Poskytuje řadu útulných pokojíčků a dobrodružství společné sprchy a záchodů na chodbě. Na jídlo si můžete dát smažený sýr a zapít ho českým pivem. Objednávat je možné v rodném jazyce, personál česky rozumí. Náročnější cestovatel může využít služeb blízkého hotelu, ti nejskromnější rozbijí tábor v kempu.


A tady máme bezpečné parkoviště místního hotelu 🙂

Kolčava - parkovišťe - bydlení

 


Přečtěte si také

Cestujeme s Fotrem na tripu

 

Co v Koločavě vidět?

Rozhodně místní skanzen schovaný na druhém břehu řeky. Poté historickou českou a sovětskou školu, kde se lze dojímat nad tvarem a velikostí prvorepublikového Československa, nebo si udělat fotku se sochou Lenina v nadživotní velkosti. Koločava ale slouží především jako základna pro výlety do okolních hor, kde cesty značí čeští dobrovolníci, a to víc jak 10 let.

 

Kvalita cest do Kolčavy není nejlepší, ale příroda stojí za to.

Kolčava - cesty

 

Zabaví se tady i děti.

Kolčava - příoda

Jak je to se slavným Šuhajem loupežníkem?

Místní ho dřív vůbec neměli rádi, protože v jejich očích to byl reálný bandita. Zájem turistů z Česka ovšem způsobil, že se teď každý představuje jako jeho vzdálený příbuzný. Pokud hledáte jeho hrob, čeká vás dobrodružná cesta a lezení přes plot na starý hřbitov plný borůvčí a letitých náhrobků.

Jak dlouho pobýt?

Záleží na vkusu. Někdo vydrží den a má toho plné zuby, někdo týden a nemá dost. Každopádně Koločava stojí za návštěvu a byla by chyba ji na Zakarpatské Ukrajině minout.