Skip to main content

Jsou na místě nehody skoro dřív, než dozní řinkot střepů, nabízejí vám že se „o všechno postarají“ a navíc zdarma. Ale jakmile lovci nehod získají váš podpis, mají vás v hrsti a vy se nedoplatíte. Poradíme vám, jak se jim bránit.

Jak poznáte lovce nehod

Především podle toho, že jste je vůbec nevolali. Nedejte se zmást oranžovým majáčkem ani sebejistým vystupováním. Tihle „supové“ jsou u nehody často dřív než policie, protože využívají veřejně dostupná data z navigačních systémů, kam se informace o nehodách zadávají. Jejich druhou taktikou je číhání na místech častých dopravních nehod. V takových případech dorazí na místo jen osobním autem, zatímco regulérní asistenční služba by měla k dispozici i odtahový vůz. 

Budou vám nabízet zajištění bezplatného odtahu, opravy vašeho auta, zapůjčení náhradního a vyřízení veškerých formalit se servisem i s pojišťovnou. Stačí podepsat plnou moc. V rozrušení, které nehoda způsobí asi každému z nás, není lehké zachovat si rozvahu a pomoc odmítnout. Přesto se nenechte do podpisu natlačit. I když se vám budou snažit nabulíkovat, že mají smlouvu s vaší pojišťovnou, nebo že objednaný odtah nejde stornovat.

Proč nechtít „pomoc zdarma“

Háček je v tom, že lovcům nehod nejde o vaše dobro a využívají situace, kdy jim ve stresu a bez rozmyslu podepíšete smlouvu na předražené služby v pochybné kvalitě. Když se odevzdáte do rukou lovců nehod, taháte, jak se říká, za kratší konec. Oni rozhodují o tom, do jakého servisu se vaše auto poveze a jak dlouho si tam pobude. Za všechny tyto služby si účtují slušnou provizi. Proto je v jejich zájmu protahovat opravy, protože z poplatků za zapůjčení náhradního vozidla jim plyne zisk.

A to není všechno. Smlouva může kromě přemrštěných cen obsahovat i nejrůznější smluvní pokuty. Stává se také, že oprava neproběhne v autorizovaném servisu a náhradní díly účtované jako nové pocházejí ve skutečnosti z vrakoviště. Nepřiměřené náklady na služby podvodných asistenčních společností vám pak pojišťovna nemusí proplatit. Lovci nehod je budou vymáhat po vás, přičemž může jít o desítky tisíc korun.


Přečtěte si také

Jak se řeší totální škoda na autě

Jak postupovat, když jste ve stresu

Až vám někdo bude mávat pod nosem papírem, který musíte okamžitě podepsat, buďte ostražití. Pokud jste si tuhle asistenci neobjednali, prostě řekněte „ne“. Ani kdyby slibovali, že vám „vymůžou milióny“. Namísto toho zavolejte na asistenční linku své pojišťovny. Číslo najdete na zelené kartě. A i kdyby nastala situace, že „nevíte čí jste“, máte ještě jednu spolehlivou možnost. Vytočte číslo 1224 a dovoláte se na Linku pomoci řidičům. Tam vám dokážou pomoct, i kdybyste zapomněli, u koho máte povinné ručení. Stačí nahlásit číslo vaší SPZ, ze které si operátor na lince zjistí, kde máte sjednanou smlouvu, a přepojí vás na asistenční službu vaší pojišťovny. 

Linku pomoci řidičům provozuje Česká kancelář pojistitelů, aby chránila poškozené před lovci nehod. Číslo 1224 si snadno zapamatujete. Linka je dostupná 12 měsíců v roce a 24 hodin denně. Odtahové vozidlo, které si zavoláte prostřednictvím linky 1224 nebo asistenční služby vaší pojišťovny, bude na místě zpravidla do půl hodiny. Neodbytné lovce nehod můžete odmítnout s tím, že jste si odtah už zařídili přes svoji pojišťovnu.

Kde se poradit v případě škody na zdraví

Lovci nehod se neštítí ani vyhledání oběti autonehody v nemocnici, kde poškozenému nabízejí pomoc a zastupování při jednání s pojišťovnou. Využívají při tom skutečnosti, že většina lidí se nevyzná v podmínkách pojistných smluv a nevědí, na co všechno mají nárok. Proto máte v Directu k dispozici takzvanou První právní pomoc. 

První právní pomoc se vztahuje na všechny smlouvy povinného ručení sjednané od října 2018.  V případě, že utrpíte škodu na zdraví, poradíme vám, jak postupovat a co si připravit, abyste dostali všechno, na co máte nárok. Pokud vám zranění způsobí klient jiné pojišťovny, nabídneme vám i možnost konzultovat váš případ s advokátem. Službu máte u nás zdarma, je součástí povinného ručení.